Најновије

ВУЧИЋ СЕ СРЕО СА НЕЛЕГАЛНИМ ВИСОКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ: Хвали његов рад

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са високим представником међународне заједнице за Босну и Херцеговину, Кристијаном Шмитом и поручио му да од њега очекује непристрасан и избалансиран приступ будући да су неретко представници међународне заједнице једнострано посматрали ствари у Босни и Херцеговини и региону

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је додао да Србија поштује интегритет и целовитост БиХ, баш као и целокупност и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Вучић је исказао став да народи у БиХ би требало да одлучују о својој судбини уз што мање притисака и мешања са стране, изразивши уверење да Србија и БиХ у будућности могу неупоредиво брже да развијају своје економске везе и односе.

Како се наводи, Вучић и Шмит су разменили мишљења о тренутној политичкој ситуацији у региону са нагласком на напретку Босне и Херцеговине и других земаља Западног Балкана према Европској унији.

Шмит је навео да је функционалност државе Босне и Херцеговине неопходан фактор како би се досегао степен на којем јој више неће требати међународна супервизија, као и за напредак ка ЕУ интеграцијама.

Истовремено, Шмит је изразио подршку иницијативама усмереним ка регионалној интеграцији свих земаља на Западном Балкану, која треба да буде инклузивна и да представља корак напред ка европској интеграцији.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са Високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом.

Председник Србије је прошле седмице на Бледу, где је одржан Стратешки форум на којем се срео са Шмитом, најавио да ће се ускоро састати и обавити разговор са новим високим представником у БиХ, са којим институције Републике Српске одбијају да сарађују уз образложење да нема мандат Савета безбедности.

Коментаришући захтев члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића, који је позвао Шмита да смени Милорада Додика због бојкота те институције, Вучић је рекао "неки људи" не могу да разумеју колико је то "неодговорно, опасно и колико је то играње ватром".

Додао је да је задовољан Шмитовом реакцијом и да је важно што, како је рекао, није послушао "бесмислене захтеве".

Вучић је раније, након што је парламент БиХ усвојио Закон о забрани негирања геноцида, рекао да ће разговарати са Шмитом и отворено му рећи да је потпуно против примене бонских овлашћења, да је одлука бившег високог представника Валентина Инцка лоша и да би свака врста акције против српког члана Председништва БиХ Милорада Додика и званичника Републике Српске била катастрофална по стање стабилности у регион.

Он је истакао да разуме Додика и Републику Српску, али и Шмита, њихове позиције, те да Србија мора да има своју позицију.

Вучић је рекао да је Шмит изузетно интелигентан човек, за којег се нада да ће имати више такта и да ће желети да чује српску страну, посебно Републику Српску.

Мандат Кристијана Шмита на месту Високог птедставника у БиХ почео је 1. августа.

Питање деблокаде институција БиХ питање за Додика

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у разговору са високим представником међународне заједнице у БиХ Кристијаном Шмитом, није било речи о деблокади институција БиХ и повратку српских представника.

"Не, није било речи о деблокади институција БиХ, нити се тиме бавим. То је питање за Милорада Додика. То су њихове одлуке", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Како је рекао, са Шмитом је разговарао о улози Србије, Дејтонском мировном споразуму, ономе на шта Србија има право, и нашом анализом ситуације.

Поновио је да ће се у недељу састати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Шта ће даље бити са црногорским сепаратистима, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

"Република Српска ће увек имати подршку Србије", додао је Вучић.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА