Најновије

ПУТИН И ШОЈГУ О МИСИЈУ У КАЗАХСТАНУ: Време је за повратак кући, мировњаци успешно обавили задатак, повлачење ће трајати до 19. јануара

Поблачење мировњака земаља Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), које је започето данас, биће завршено 19. јануара, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са Владимиром Путином.

Председник Русије каже да је контингент ОДКБ-а успешно испунио своју мисију.

-Одобрена је одлука о фазном повлачењу војске и предаји објеката на чување Казахстану, саопштио је Шојгу, подсећајући да процес враћања мировњака почиње данас, 13. јануара.

Он је додао да ће сутра у 14 авиона из Казахстана одлетети мировњаци Јерменије, Таџикистана и Белорусије.

-Будући да су у близини, киргистанске колеге одлазе саме. Затим ће у року од пет дана, пошто објекти буду предати, и преостале мировне снаге бити повучене, објаснио је министар.

Путин: Време је за повратак кући

Путин је, са своје стране, истакао да је контингент ОДКБ-а испунио свој задатак у Казахстану и да је време да се руски мировњаци врате кући. С тим у вези, руски лидер је захвалио на раду Шојгуу, као и Генералштабу и свима који су управљали операцијом.

-Желим да изразим наду да ће та пракса активирања наших Оружаних снага бити додатно проучена, да ће бити унете корекције у практичан рад уколико за тим буде било потребе, рекао је он.

Шеф руске државе је такође приметио важност помоћи ОДКБ-а у регулисању ситуације у Казахстану.

-Ово је у суштини прва таква операција снага ОДКБ-а. Обавили смо важан задатак удруженим напорима. То ће омогућити Републици Казахстан да у слободном, мирном режиму и у дијалогу са друштвом решава питања социјално, економске и политичке природе. То је веома важно, нагласио је Путин.

Русија почела са повлачењем својих мировњака

Истовремено, Министарство одбране Русије саопштило је да је Москва почела да повлачи своје јединице из Казахстана, које су се тамо налазиле у оквиру мисије ОДКБ-а.

-Прве јединице руских падобранаца из састава колективних мировних сага ОДКБ-а у Републици Казахстан утовариле су конвенционалну технику и људство у авионе војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије и полетеле са аеродрома 'Алма Ата' ка својим матичним базама, наводи се у саопштењу.

Војни ресор је прецизирао да ће они стићи Ивановску област у четири авиона Ил-76.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да су мировњаци ОДКБ-а почели да предају стратешке објекте које су чували у Казахстану војсци и полицији републике.У среду је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев најавио да ће мировни контингент ОДКБ почети да се повлачи из земље 13. јануара.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА