Најновије

Ако Београд није у стању да 16. јануара обезбеди гласање и на КиМ – референдум мора бити отказан

Покрет за одбрану Косова и Метохије упозорава власти Републике Србије да је неорганизовање предстојећег референдумског изјашњавања 16. јануара 2022. године на територији Косова и Метохије супротно уставним начелима и да зато представља довољан разлог за његово отказивање.

Фото: Јутјуб

Подсећамо да је у преамбули Устава наведено: „Полазећи од државне традиције српског народа и равноправности свих грађана и етничких заједница у Србији, полазећи и од тога да је Покрајина Косово и Метохија саставни део територије Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Покрајине Косово и Метохија следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима, грађани Србије доносе Устав Републике Србије.“

Истовремено, указујемо да је чланом 182. став 2. Устава Републике Србије дефинисано како ће суштинска аутономија АП Косово и Метохија бити утврђена „посебним законом који се доноси по поступку предвиђеном за промену Устава.“

 Обавеза свих државних органа, који су учествовали у доношењу уставних амандмана, као и оних који учествују у организацији референдума, јесте да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији.

Показаним приступом, у ситуацији када уопште није познато да ли ће грађанима на Косову и Метохији бити омогућено гласање, то се апсолутно није учинило, те су обавезе које проистичу из Устава Републике Србије потпуно занемарене.

Такође, занемарена је и обавеза о доношењу посебног закона којим ће бити утврђена суштинска аутономија за Косово и Метохију, како од стране актуелне, тако и од стране свих скупштинских већина од 2008. године. У том контексту наглашавамо да је грађанима Републике Србије пре неопходна примена, а не промена Устава.

Наглашавамо и да је на уставном референдуму 2006. године највећа излазност била управо у српским срединама на Косову и Метохији, што представља још једну обавезу да се и овога пута референдумско изјашњавање организује на Косову и Метохији.

 супротном, ако власти Републике Србије нису способне да то учине, референдум се мора отказатати.

Уколико се референдум спроведе, без омогућавања гласања на Косову и Метохији, представљаће то још једно у низу легитимизовања албанских сепаратистичких институција и обезбеђивање новог аргумента свим непријатељима Србије који подржавају лажну „државу“ косовско-метохијских Албанаца, стоји у саопшштењу Покрета које су потписали проф. др Митра Рељић, проф. др Слободан Самарџић, проф. др Милош Ковић, проф. др Часлав Копривица и проф. др Душан Пророковић.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА