Најновије

ПОЧЕО ПОПИС СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ: Прекршајна пријава онима који одбију да се одазову

У Србији је јутрос у 8 часова почео попис становништва, изјавила је за Танјуг начелница Одељења за попис становништва Републицког завода за статистику Љиљана Ђорђевић.

Попис (Илустрација: РЗС)

Према њеним речима, око 15.000 пописивача је на терену.

Пописивачи ће ићи од врата до врата, методом интервјуа да од грађана прикупљају пописне податке.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је раније да ће попис трајати наредних месец дана и послао поруку пописивачима, који су били на петодневној обуци, да имају позитиван приступ према грађанима и да љубазно одговоре на њихова питања.

Грађани ће одговарати на 69 питања, а попис траје око 30 минута.

Пописивачи ће носити идентификациону картицу са фотографијом, именом и презименом и дужни су да је покажу грађанима ако затраже.

Ковачевић је на конференцији за медије рекао да ће најбољи пописивачи бити ангажовани у њиховим центрима, као и да ће имати прилику да учествују у другом по масовности истраживању, у попису пољопривреде следеће године.

"Попис се спроводи да бисмо добили прецизне податке о етничким, економским, образовним, миграционим и другим облежјима становништва, који су неопходни за добијање поуздане слике тренутног стања, за пројекције будућих кретања, а нарочито за реално сагледавање последица исељавања у иностранство у последњих 11 година", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је изузетно важно да сви учествују у попису и заједно допринесу његовој успешној реализацији.

Шеф операција Делегације ЕУ у Србији Мартин Клауцке рекао је да ЕУ подржава акцију спровођења пописа становништва и додао да су подаци битни, како са аспекта социјалне политике, тако и са економског.

Клауцке је навео да је наш завод спровео обимну припрему за попис становништва који ће се, како каже, спровести у складу са највишим међународним стандардима.

Ђорђевић: Прелиминарни резултати пописа крајем новембра

Први прелиминарни резултати о броју пописаног становништва, домаћинстава и станова знаће се до краја новембра, док ће коначни резултати пописа са свим прикупљеним подацима бити објављени на пролеће, рекла је данас Танјугу начелница Одељења за попис становништва у РЗС-у Љиљана Ђорђевић.

Објаснила је да грађани лако могу да препознају пописивача када им закуца на врата, јер је он дужан да око врата носи легитимацију на чијој је предњој страни име и презиме, фотографија, број личне карте и ИД број, док је на полеђини овлашћење.

"Уколико желе, грађани могу да запишу податке са легитимације и да позову наш Инфо центар и провере да ли је то заиста пописивач", рекла је Ђорђевић, начелница Одељења за попис становништва у Републичком заводу за статистику (РЗС).

Истакла је да ће се пописивач, уколико никога не нађе на одређеној адреси, поново вратити на исту након неког времена. Када је у питању време које грађани треба да издвоје како би одговорили на сва питања пописивача, Ђорђевић је рекла да попуњавање упитника траје кратко, јер је читав процес дигитализован.

"Дигитализација пописа је изузетно значајна јер су уведена правила логичке контроле што убрзава читав процес попуњавања упитника", казала је Ђорђевић.

Објаснила је да приликом попуњавања неће бити постављана сувишна питања, на пример, уколико је испитаник млађе дете неће се постављати питање о стручној спреми.

Ђорђевић је рекла да су грађани дужни да на сва пописна питања дају одговор, али да у складу са Уставом грађанин не мора да се изјашњава на питања о националној припадности, вероисповести, матерњем језику и инвалидитету.

Према њеним речима, пописивач је дужан да запише тачно онако како је грађанин одговорио и у случају када грађанин не жели да се изјасни по неком питању.

Прекршајна пријава онима који одбију да се одазову попису

Попис становништва, домаћинстава и станова је акција од националног значаја, рекао је данас за Танјуг помоћник директора Републичког завода за статистику Петар Коровић и упозорио да ће грађани који одбију, након свих покушаја пописивача, да се одазову попису добити прекршајну пријаву.

Коровић је казао да ће пописивач, уколико никога не нађе на одређеној адреси, поново посетити тај дом, те да ће након тог покушаја оставити обавештење са бројем пописног Кол центра, како би грађани заказали термин који им одговара.

Навео је да су у оквиру пописа предвиђене три врсте казни: за грађанина који да нетачан податак или одбије да се пописује, за пописивача који прекорачи своје овлашћење и за чланове пописне комисије који прекораче своје овлашћење.

Коровић је нагласио и да је од изузетне важности да се грађани изајасне којој нацији припадају, без обзира што одговор на то питање није обавезно, додајући да је пописивач дужан да веродостојно пренесе сваки одговор.

"Пописивач има обавезу да веродостојно пренесе сваки одговор у електронски образац, без било какве реакције. Он нема право да сугерише одговор", рекао је Коровић.

Објаснио је да свако питање има своју сврху и да се на основу питања о старости домова, столарији и површини станова прикупљају подаци значајни за статистику о становима на одређеној територији.

Такође, поручио је да и питања која се односе на пољопривредна домаћинства, нису узалудна, већ ће бити значајна за Попис пољопривреде планиран за наредну годину.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА