Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Крај Додикове владавине (2)

Израз “купити мачка у врећи” обично користимо кад нас нетко превари приликом куповине и умјесто нечега што вам је потребно без вашег вам знања подвали неисправан или безвриједан предмет. Овај би израз, примјерице, био примјењив да наручите нови иПхоне, а умјесто њега поштом добијете запакирану циглу. Поријекло овог израза понешто је дословно. Још у средњем вијеку трговци који су на сајму продавали прашчиће понекад би умјесто младе свиње у врећу стрпали мачку која би се, уплашена, у врећи ритала слично свињчету.

Пише: Емил Влајки

Има више врста „обојених револуција“. Оне се најчешће аранжирају приликом националних гласања. Тада, за почетак, опозициона страна оптужује оне на власти да краду изборе. Након тога слиједе припремљени протести, грађански непослух и парализа државе. У првом случају, о изборима се више не прича, и масе силом заузимају власт (Србија 2000., Украјина 2014.).

У нашем случају, избори заузимају најважније мјесто, а на сцену су у првом плану –вреће – које постају кобне за владајућу странку или владајућег појединца.
Тако је Доналд Трамп (републиканац) на предсједничким изборима 2020. године у САД, имао у први мах неколико милијуна гласова више од свог протукандидата, демократе, Бајдена. И онда су се на сцени нашле вреће са гласачким листичима! Нитко није знао што је у њима; уствари, неки су то јако добро знали, а и побринули су се за то! Све у свему, захваљујући врећама, Трамп је изгубио сву предност, а Бајден је побиједио!

У Републици Српској, БиХ, ствари су врло, врло сличне. Додик је, по броју гласова, побиједио, а опозиција тврди да су ти гласови украдени и да се докази налазе у врећама! Централна Изборна Комисија, односно Средишње Изборно Повјеренство (ЦИК, СИП) БиХ је, протузаконито одлучила да се вреће отворе и гласови поново преброје; то је по протоколу могла учинити тек након што се службено објаве резултати гласања и пристигну жалбе. САД и Велика Британија су одмах подржале ЦИК, СИП.

И сада на сцену ступам ЈА, БиХ Нострадамус. Прогнозирам да ће опозиција у врећама наићи на све оно што тврди и да ће, коначно, њен кандидат, Јелена Тривић, постати нова предсједница Републике Српске!

Можда Руси могу спасити њиховог највећег пријатеља Додика, али чисто сумњам.

Остале текстове Емила Влајкија можете читати ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА