Најновије

Бивша совјетска република потискује руски гас са кинеског тржишта

Туркменистан ће скоро удвостручити извоз гаса у Кину, преноси ТАСС позивајући се на локалне медије. Тако ова бивша совјетска република може да изгура Русију са овог тржишта, пише Lenta.ru.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

Пуштањем у рад четвртог крака гасовода Туркменистан-Узбекистан-Казахстан-Кина повећаће се испоруке туркменског горива Кини на 65 милијарди кубних метара годишње. За сада се гасовод састоји од три крака. Туркменистан је прошле године испоручио Кини око 34 милијарде кубних метара гаса, чиме је постао највећи извозник ове врсте горива у ту земљу. Пуштањем у рад четвртог крака, извоз гаса у Кину могао би порасти за 1,9 пута.

Према писању медија, постигнути су и договори на највишем нивоу у вези са развојем друге фазе гасног поља Галкинис, које служи као један од извора сировина за гасовод Туркменистан-Кина.

У 2023. години планиране су испоруке гаса Кини гасоводом Снага Сибира на нивоу од 22 милијарде кубних метара, изјавио је раније потпредседник руске владе Александар Новак. Снага Сибира ће достићи декларисани ниво од 38 милијарди кубних метара 2027. године, напоменуо је он. Раније се претпостављало да ће испоруке у таквом обиму бити могуће обезбедити већ 2024. године.

О нападу на Русију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА