Најновије

НАТО: Нисмо овде да било шта некоме намећемо, санкције Русији важне али то је питање Србије

Председавајући Војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер изјавио је данас у Београду да алијанса поштује војну неутралност Србије као избор суверене државе који не нарушава међународни поредак и указао да је сарадња две стране узајамно корисна. У интервјуу агенцији Бета, Бауер је истакао улогу Кфора у очувању стабилности на Космету и изразио наду да ће спор Београда и Приштине око регистарских таблица бити решен дијалогом.

НАТО (Фото: Pixabay)

Поводом руског рата против Украјине, он је рекао да евентуални напад Русије на неку чланицу НАТО-а представља „црвену линију” за директни војни ангажман алијансе у том сукобу. Упитан како на сарадњу Србије и НАТО утиче руски рат против Украјине, имајући у виду војну неутралност Србије, али и одбијање Београда да уведе санкције Москви, Бауер је рекао да НАТО „поштује изборе које једна суверена држава прави, ако су они у складу са међународним поретком заснованим на правилима”.

„То је почетна тачка односа, да поштујете изборе које једна држава прави, а у случају Србије то је војна неутралност. Санкције (Русији) су важна ствар у погледу међународних односа, али то је питање Србије”, казао је Бауер, бивши први човек оружаних снага Холандије.

Он је навео да је однос Србије и НАТО „стар”, да две стране 16 година сарађују у оквиру Партнерства за мир, оценивши да је реч о узајамно корисној сарадњи. „Ако говоримо о практичној војној обуци и експертизи, сарадња са НАТО-ом помаже Србији да буде ефикаснија у операцијама УН или ЕУ. Ствари које радимо заједно не воде нужно ка сарадњи Србије и НАТО-а у операцијама, већ помажу Србији да буде ефикаснија у другим операцијама, од чега користи има и НАТО”, навео је он.

Бауер је рекао и да НАТО ништа не намеће Србији, већ да јој помаже да унапреди сопствену безбедност и способност да се брани и да помаже у мировним операцијама широм света.

„Мислим да је важно да истакнем да смо ми овде да помогнемо Србији на њеном путу ка унапређењу оружаних снага, унапређењу њене безбедности, унапређењу њене способности да се брани и способности да помаже у мировним операцијама широм света. Ми помажемо на основу захтева (које добијамо) од Србије, нисмо овде да било шта некоме намећемо”, казао је Бауер.

Додао је да његова посета Србији, током које је разговарао са највишим званичницима, показује да НАТО „жели да настави дугогодишњи однос са Србијом, са њеним лидерима, са њеном војском”.

Бауер је рекао да у свету расте број сајбер претњи и додао да је то једна од области у којима би Србија и алијанса могли да повећају сарадњу.

„Видимо да постоји повећање сајбер претњи у свету. Када је реч о државним ентитетима, на Западном Балкану такве претње долазе пре свега од Русије и Кине. Важно је да разумемо шта су те претње и да причамо о начинима како можемо да учинимо ваше организације отпорнијим како би влада или нека државна институција могле да наставе да функционишу у случају хакерског напада”, казао је НАТО адмирал.

Поводом ситуације на Косову, Бауер је рекао да је улога Кфора „да осигура безбедно окружење и да заштити све људе на Косову, укључујући Србе” и додао да ће та мисија предвођена НАТО-ом наставити то да ради.

„Тензије сада поново расту јер се приближава 31. октобар, када истиче рок (за пререгистрацију српских таблица). Надам се да ће решење бити постигнуто кроз дијалог а не кроз ескалацију”, навео је Бауер.

Он је указао на велики значај Кфора за очување стабилности на Косову.

„Питање регистарских таблица је и у септембру довело до тензија, КФОР је тада имао кључну улогу у обезбеђењу деескалације ситуације. На путевима су биле постављене барикаде, било је пуно гневних људи, командант Кфора је лично отишао тамо, причао са свим странама и обезбедио да дође до деескалације и дијалога уместо ескалације”, казао је адмирал.

Упитан које су „црвене линије” за НАТО кад је реч о директном војном ангажману у руском рату у Украјини, Бауер је навео да би то био „напад Русије на неку чланицу алијансе”.

„Ако постоји 'црвена линија', то је наша територија, то је територија НАТО савезника. Ако би Руси напали НАТО, то би била 'црвена линија'“, казао је Бауер.

Он је рекао да НАТО покушава да уради две ствари, да помогне Кијеву да се одбрани од агресора и да спречи да се конфликт прошири изван Украјине.

„НАТО није у рату са Русијом, то је веома важно. НАТО покушава да уради две ствари. Прво, да помогне Украјини да се одбрани од агресора, а то је Русија. Русија је извршила инвазију на суверену земљу са међународно признатим границама. Зато, према Повељи УН, Украјина има право да се брани. Друго, желимо да задржимо конфликт у Украјини, да се не прошири по региону”, закључио је Бауер.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА