Најновије

ОРУЖЈЕ ОД КОЈЕГ НЕМА ОДБРАНЕ: НАТО у страху од руских ''Посејдона'' (ВИДЕО)

Обавештајци НАТО-а су упозорили тог војног команду блока о могућим тестовима подводног нуклеарног дрона Посејдон, пише италијански лист Република.

Посејдон (Фото: Министарство одбране Русије)

Лист је навео да се извештај обавештајних служби односи на кретања вишенаменске нуклеарне подморнице Белгород у Карском мору, где би наводно могла да дође до лансирања нуклеарног дрона.

„Посејдон може да генерише радиоактивни цунами који може да уништи градска подручја попут Њујорка или Лос Анђелеса“, наводи се у чланку.

Лист је истакао да инфрацрвени сателити који су доступни Сједињеним Државама не виде шта се дешава у морским дубинама: Посејдон је тако направљен да емитује мало топлоте и да се нечујно креће брзином већом од стотину километара на сат.

„Чак и само најава теста омогућила би Кремљу да демонстрира јединствену способност у надвлачењу конопа са Западом: оружје од којег нема одбране“, пише Република.

Вишенаменска нуклеарна подморница Белгород припада пројекту 949А Антеј (слично Курску), који је посебно за систем Посејдон редизајниран у пројекат 09852. Подморница је поринута у априлу 2019. године. Редовни носач Посејдона биће нуклеарна подморница Хабаровск, али су све карактеристике ове подморнице класификоване.

Председник Русије Владимир Путин је први пут најавио развој Посејдона у обраћању Савету Федерације 2018. Према његовим речима, такви дронови могу да буду опремљени и конвенционалним и нуклеарним оружјем, што ће им омогућити да гађају различите циљеве, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

О ситуацији на фронту код Красног Лимана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА