Најновије

ВЛАСТ ОДБРАНИЛА УРЕДНИКА ИНФОРМЕРА: Одбор за информисање није дозволио расправу о спорном интервјуу

Посланици владајуће коалиције одбранили су Драгана Ј. Вучићевића, главног уредника таблоида Информер и нису дозволи да се на седници скупштинског Одбора за информисање расправља о спорном интервју са вишеструким силоватељем Игором Милошевићем.

Фото: Јутјуб

Гласали су против дневног реда Одбора Скупштине Србије за културу и информисање, уз напомену да је председавајући одбора, Синиша Ковачевић, начинио процедуралну грешку, али и уз опаску да Одбор није ту да суди медијима и новинарима.

Од 17 присустних чланова Одбора, деветоро посланика из владајуће већине гласало је против усвајања дневног реда, седморо је било за, док један посланик није гасао.

Ковачевић је навео да се овде није проблем што је интервју са силоватељем изашао , јер су многи правили интервјуе са окорелим убицама , силоватељима, злочинцима , али овде је проблем што је изашао скандалозни интервју.

„Ако на себе преузмете тако нешто, онда морате бити мајстор свог посла. Таква тема и такав дискурс тражи мајстора. Ово што је изашло јако је далеко од инрервјуа. Ово је поново повређивање жртава и њихових породица. И то је изазвало револт грађана у два највећа српска града“, рекао је Ковачевић и додао да је спорни интервју урађен из ниских побуда, да се дође до одређене количине новца и кликова.

Он је рекао да је све ово урађено да би се масовни силоватељ склонио са улице, али Вучићевић није ту да одређује ко треба да буде ухапшен.

„Овај предложени дневни ред представља инквизицију и није на Одбору да суди медијима и лови вештице. Ово је чиста злоупотреба институције“, навео је на почетку седнице напредњак Небојша Бакарец, заменик председника Одбора за културу и информисање.

Приметио је да се све своди на једну ствар- удри по Вучићу и удри по владајућој странци. „Нико од нас нема ништа са писањем Информеру“, рекао је Бакарац, наводећи да Информер није урадио „ништа лоше“, те да је интервју резултирао хапшењем силоватеља.

„Позивамо вас да повучете дневни ред. Ми из Српске напредне странке никада нисмо злоупотребили одбор“, навео је Бакарец и упитао опозицију зашто није реаговала када је дневни лист Данас, 9. маја објавио интервју са осуђеним силоватељем и педофилом Гораном Јефтићем.

Наташа Јоановић, бивша радикалка, а сада напредњакиња уз повишен глас испричала је да је Драган Ј. Вучићевић задобио тешке телесне повреде на протесту који је прошле недеље одржан испред Информера, да је задобио ударац тупим предметом у главу, али није желела да одговори Ковачевићу, где и када је тачно уредник Информера нападнут.

„Вучићевића су напали док је ишао у своју цењену редакцију. Он представља медиј који има широку читалачку публику. Њега су ударили тупим предметом у главу и нанели су му тешке телесне повреде“, рекла је Јовановић, да би потом почела да хвали председника Србије.

„Вучић вам је дао могућност да добијате одборе, смањио вам цензус, дао вам услове какве никад нисте имали. Нисте, господине Ковачевићу, осудили нападе Хрвата на председника Вучића, који су га представили као Хитлера. А нападају га зато што Србија бележи историјске успехе захваљујући Вучићу. Уместо тога, ви се бавите нечим што нема никакве везе са овим одбором. Ваша намера у старту није била ни морална ни часна. Овде је суштина да је ваш савез кренуо са једним силоватељским понашењем“, рекла је Јовановић, која се иначе прославила у парламенту клетвама против Вучића.

За разлику од посланика власти Бошко Обрадовић, лидер Поктрета Двери рекао је да не види ништа спорно у предложеном дневном реду, чак ни из угла владајуће већине.

“ Нико вас не спречава да кажете да је интеревју био права ствар, да је Драган Ј Вучићевић савршен новинар. Нико овде не ограничава дискусију и на друге медије и на друге теме у медијској сфери“, рекао је Обрадовић поручујући напредњацима да не говоре о Информеру као независном медију, јер ће им се, како каже, људи смејати.

Расправу о спорном интервју подржала је и Данијела Грујић, посланица ССП.

“ Ово јесте релевантна тема за дискусију. Циљ ове седнице је да се активира контролна улога парламета“, рекла је Грујић, замерајући што се позиву за седницу нису одазвали представници министарства културе,али и сама министарка Маја Гојковић. А предложени дневни ред и расправу о интервју са силоватељем у Информеру подржали су и представници Заветника и ДС.

Александар Јовановић Ћута, посланик „Морамо-Заједно“ на самој седници Одбора поцепао је лист Информер ,а онда се извинио што је поцепао „то ђубре од Информера“. Он се обратио у име организације „За тебе – важно је“, која, како каже, се бави менталним здрављем грађана.

„Стручњаци из области менталног здравља дуго упозоравају на девастирајиће последице сензационалистичког приступа медија“, навео је Јовановић и додао да је Информер токсичнији од сваке сумпроне киселине Рио Тинта.

Ђорђе Павићевић, посланик Не давимо Београд оценио је да је сада јасно да владајућа већина брани Драгана Вучићевића. Навео је да је тужилаштво у складу са законом требало да реагује на овакве текстове. “ Тужилаштво је већ морало да реагује и да забрани дистрибуцију макар тог једног броја листа Информер, јер државне институције дају новац. Само град Београд је дао Информеру 17 милиона преко пројектног финансирања. И други градови им додељују та средсва и то мимо усвојених правила „, закључио је Павићевић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА