Најновије

АМЕРИКА ШАЉЕ НОВУ ВРСТУ НУКЛЕАРНИХ БОМБИ У ЕВРОПУ? Специјални авиони допремају тешко наоружање

Сједињене Америчке Државе убрзале су испоруку унапређених нуклеарних бомби Б61-12 у НАТО базе у Европи да би застрашиле Русију због спровођења специјалне операције на територији Украјине. Међутим, овим потезом, Американци крше Уговор о неширењу нуклеарног оружја, упозоравају руски експерти.

Амерички авиони. (Фото: pixabay. com)

Навођене, гравитационе нуклеарне бомбе Б61-12, које се избацују из авиона, које је требало да стигну у НАТО базе у Европи тек следећег пролећа, како пише лист „Политико“, увелико ће бити испоручене у децембру.

Према наводима овог листа, Сједињене Америчке Државе су убрзале њихову испоруку због сукоба у Украјини. Међутим, према речима портпарола Пентагона генерала Патрика Рајдера, убрзана испорука нема везе са догађајима у украјинској држави.

Испоручивањем нуклеарних бомби Б61-12 Американци, с једне стране, желе да застраше Русију, док с друге стране, покушавају да Европљане држе у страху од нуклеарног рата, каже руски војни експерт Виктор Литовкин, пише "Спутњик".

 -Ово је акција коју плаћају европске државе. Американци покушавају да држе Европљане у страху. Међутим, ако се бомба испоручи у Европу, почеће нови круг напетости у НАТО-у и нови круг могуће конфронтације са Русијом- објашњава он.

Са овом оценом слаже се и потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Соколов. Према његовим речима, испоруком нуклеарних бомби Американци покушавају да застраше једног од својих конкурената – Русију.

- Ово је акција застрашивања Русије. Осим тога, циљ Американаца је да убеде руску државу да су они способни за екстремне мере, као и да подстакну украјинску војску да активније делује на фронту. Сједињене Америчке Државе хоће да докажу да украјинске оружане снаге не треба да сумњају да ће они учинити све за њих. Међутим, на челу Вашингтона се не налазе нити глупи људи нити самоубице. Они су свесни да им нуклеарни сукоб није потребан- објашњава стручњак за РИА Новости.

Особине унапређене бомбе

Што се тиче Б61, ово је најстарија термонуклеарна гравитациона бомба у Сједињеним Америчким Државама. Развијена је 1963.године, док се од 1968. налази у саставу наоружања САД. Њена тежина износи 320 килограма, дужина 3,5 метара, док снага њене бојеве главе варира од 0,3 до 340 килотона. Дакле, она може бити и тактичко и стратешко оружје средње снаге. Треба напоменути да Б61 могу да носе авиони као што су бомбардери Б-2, Б-21, али и авиони Ф-15, Ф-16 и Ф-35, „Торнадо“.

Б61-12, како каже Литовкин, изузетно је прецизна бомба. Њена снага износи око 50 килотона. Ипак, ово оружје се користи искључиво у сукобима ниског интензитета против непријатељских војних циљева: бункера, командних места и аеродрома. Према речима Литовкина, око 150 оваквих бомби налази се у многим европским земљама: Италији, Белгији, Холандији, Немачкој и Турској.

Приликом испоруке овог оружја у ове земље Европе, како каже стручњак, не искључује се могућност да Американци неће опремити европске авионе бомбама Б61-12.

Осим тога, Сједињене Америчке Државе би могле да обучавају европске пилоте да рукују тим бомбама.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА