Најновије

МОСКВА СПРЕМА БОЖИЋНИ "ПОКЛОН" ЗА ЗАПАД: То би био Путинов удар за који немамо стратегију

Амерички политички аналитичар Томас Фридман упозорова да Москва би Москва могла да "дигне цене нафте и бензина у стратосферу“, и да за такав ударац Запад једноставно није спреман.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Руски лидер Владимир Путин могао би да оркестрира глобалну енергетску кризу која би нанела огромну штету и Западу и Украјини. О томе у ауторској колумни коју објављује кијевски портал „Ново време“, пише познати амерички политички аналитичар Томас Фридман.

- Свет је забринут да би Путин могао да употреби тактичко нуклеарно оружје. Можда су у праву. За сада, међутим, он спрема друго оружје. То ће бити нафтна и гасна бомба коју ће детонирати пред нашим очима, и уз нашу ненамерну помоћ. А то лако може да уради зими, пише Фридман.
Према његовим речима, ако руски председник то уради, „то би могло да дигне цене нафте и бензина у стратосферу“.

„Путин се нада да ће политичке последице његовог чина поделити западну алијансу и натерати многе земље да хитно траже прљав договор са господаром Кремља. Укључујући Сједињене Државе, где се изражава забринутост због све веће цене украјинског сукоба“, наводи се у чланку.

Аутор сматра да Путин сада води копнени рат за пробијање украјинских позиција и енергетски рат на два фронта да би сломио вољу Кијева и његових савезника. Он покушава да уништи електроенергетски систем Украјине, како би тамо обезбедио дугу и хладну зиму, док истовремено заузима положај како би се подигле цене енергије за све савезнике Украјине.

„А пошто ми – Америка и Запад – немамо енергетску стратегију која може да ублажи утицај Путинове енергетске бомбе, то је застрашујућа перспектива“, рекао је Фридман.

Он страхује да би у децембру Русија могла да престане да извози сву руску нафту и гас на месец или два, након чега ће нафта на тржишту поскупети на 200 долара по барелу.

„То ће бити Путинова енергетска бомба и божићни поклон за Запад“, паничан је аутор.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА