Најновије

НЕБЕНЗЈА НАЈАВИО: Шта ће даље бити са извозом украјинског жита?

Због напада беспилотним летелицама на Црноморску флоту Руске Федерације, Русија ће бити принуђена да предузме сопствене мере за инспекцију бродова који пролазе кроз Црно море, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, преноси ТАСС.

Василиј Небензја (Фото: РИА Новости)

„С обзиром на постојеће чињенице злоупотребе хуманитарног коридора и, уопште, чињеницу да Црно море остаје ратна зона, не можемо дозволити несметан пролаз бродова без наше инспекције и бићемо принуђени да предузимамо самосталне мере за контролу теретних бродова који су прошли кроз Заједнички координациони центар без нашег одобрења“, рекао је Небензја.

Он је такође обећао да ће Москва ускоро детаљно изнети закључке и даље приступе имплементацији житног споразума. Према његовим речима, руска страна полази од тога да је одлуке у оквиру „црноморских споразума“, донете без учешћа Москве, ни на шта не обавезују.

„Полазимо од тога да „Црноморска иницијатива“ која је закључена између Русије, Турске и Украјине, у коју су УН увериле 22. јула, не би требало да буде спроведена без нас“, закључио је Небензја.

Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу телефонирао свом турском колеги Хулусију Акару у вези са договором о житу. Они разговарали су о суспензији учешћа Русије у договору након напада дронова Оружаних снага Украјине на Севастопољ 29. октобра и Црноморске флоте стациониране у градском заливу.

О нападу на украјинске бродове за превоз жита прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА