Најновије

"ЦЕЛА ЕВРОПА ЋЕ ДРХТАТИ" Кина тврди: Ако Украјина уђе у НАТО могућ је нуклеарни рат!

Кина је упозорила да би се САД могле да се суоче са "тешким последицама", укључујући нуклеарни рат, ако Украјини буде дозвољено да се придружи Северноатлантском савезу (НАТО).

НАТО. (Фото: Southfront)

"Све европске земље ће дрхтати под сенком могућег нуклеарног рата", упозорио је Пекинг у недељном уводнику државног "Глобал тајмса".

Како је навео лист, у том случају неће бити безбедности ни за кога, ни за Украјину, ни за свет“.

„Уместо да тражи решења за окончање сукоба, Вашингтон је увек изнова показао да САД журе у другом правцу – распирујући ватру рата“, додали су они, иако су навели да је то мало вероватан сценарио.

„Америка је потпуно спремна са нашим НАТО савезницима да одбрани сваки педаљ територије НАТО-а. Сваки инч“, рекао је амерички председник Џо Бајден у петак.

Како пише "Глобал тајмс", он очигледно није схватио иронију када је нагласио „сваки центиметар“.

"То само подсећа људе на обећање тадашњег америчког државног секретара Џејмс Бејкера ​​тадашњем совјетском лидеру Михаилу Горбачову – НАТО се неће померити ни за један инч према истоку", наводи кинески лист.

Председник Владимир Зеленски обновио је позив да се придружи алијанси пошто је Русија анектирала четири региона у Украјини. Упитан о захтеву Зеленског да се убрза чланство Украјине у НАТО-у, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је прошле недеље да сада „није право време“ и да би захтев „требало да се размотри у неком другом тренутку“.

Кина је позвала НАТО да се потпуно повуче из источне Европе.

Лист даље наводи да је то да ли ће сукоб измаћи контроли, брига свих.

"Украјина можда верује да је њен излаз улазак у НАТО. 'Ми смо де факто савезници… Украјина се пријављује да то буде де јуре', рекао је Зеленски. Али САД не мисле тако. Она само жели да Украјина буде де факто мамац за метке, тачка, закључује лист.

Путин планира пробу нуклеарног оружја на границама Украјине?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА