Најновије

ПРИМЕЋЕН АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА Има посебну мисију

Америчка војска је стационирала ударну групу носача авиона код обале Јужне Кореје у знак одмазде за недавно лансирање пројектила од стране Северне Кореје, преместивши моћну поморску јединицу само неколико недеља након њене прве посете у неколико година.

Амерички носач авиона. (Фото: Јутјуб)

Јужнокорејски здружени генералштаб саопштио је тај потез у среду, рекавши да ће се америчка група за нападе на носачима на челу са УСС Роналд Реган ускоро вратити у Источно море.

„Прераспоређивање ударне групе носача на Корејском полуострву је веома необично и показује одлучну вољу савеза [јужнокорејске] и САД против узастопних севернокорејских провокација и претњи“, саопштила је војска Сеула, додајући да ће наставити „блиску сарадњу ” са Сједињеним Државама.

Амерички носач авиона и његови помоћни бродови – који су прошлог месеца посетили воде Јужне Кореје у свом првом путовању на полуострво од 2018 – послани су у знак одмазде за ракетни тест од стране Пјонгјанга раније ове недеље. На суђењу је муниција прешла Источно море све до јапанског ваздушног простора, што је одмах изазвало осуду Вашингтона, Сеула и Токија.

Северна Кореја је одговорила на распоређивање још једном пробом оружја, испаливши две балистичке ракете кратког домета рано у четвртак, према јужнокорејским војним званичницима. Рекли су да су лансирања потекла из региона главног града Северне Кореје и да су изведена у размаку од 22 минута, при чему је један пројектил прошао 217 миља (350 километара), а други 497 миља (800 км). Док су испаљени према Јапану, пројектили нису стигли до ексклузивне економске зоне земље.

Министарство спољних послова Северне Кореје је касније осудило повратак носача авиона као „озбиљну претњу стабилности ситуације на Корејском полуострву и у његовој близини“, додајући да оштро осуђује сваки напор предвођен САД да уведе нове санкције преко Сједињених Држава. Нације.

Север је ове године извео рекордан број ракетних лансирања, шест у последњих 14 дана. Речено је да је тест у четвртак био „праведна контраакција” након неколико рунди заједничких војних вежби између Сједињених Држава и Јужне Кореје последњих недеља, и више пута су такве вежбе осуђивале као пробе за инвазију.

Украјинци се заглавили у блату код Херсона, руска авијација их сатире! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА