Најновије

"ПУТИН СЕ НЕ ШАЛИ": Бајден упозорава: Од Кубанске кризе свет није био у већој опасности од нуклеарног сукоба

Председник САД Џозеф Бајден каже да је ризик од нуклеарног уништења света на највишем нивоу од кубанске ракетне кризе 1962. године, будући да руски званичници говоре о могућој употреби тактичког нуклеарног оружја у рату у Украјини.

Џозеф Бајден и Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

Бајден је јасно изразио забринутост да би, ако би се нуклеарно оружје применило, оно брзо ескалирало у светски нуклеарни сукоб.

Амерички председник Џо Бајден рекао је да се свет суочава са највећом претњом нуклеарног "Армагедона" од председника Кенедија и кубанске ракетне кризе, преноси Скај њуз. Он је то рекао на скупу средстава Демократске странке у Њујорку након што су руски званичници упозорили на могућност употребе тактичког нуклеарног оружја.

Описујући руског председника Владимира Путина, Бајден је рекао да је "прилично добро упознао тог типа"."Он се не шали када говори о употреби тактичког нуклеарног оружја или биолошког или хемијског оружја, јер његова војска, могло би се рећи, има много слабије резултате."

Јасно је изразио забринутост да ће, ако се такво оружје примени, оно брзо ескалирати у нуклеарни сукоб широм света. "Први пут од кубанске ракетне кризе имамо директну претњу употребом нуклеарног оружја ако ситуација настави да се развија овим путем. Покушавам да схватим у чему је Путинова девијација? Где налази излаз? Где се налази на тој позицији где не само да губи образ, већ и значајну моћ у Русији? Нисмо се суочили са могућношћу Армагедона од Кенедија и кубанске ракетне кризе", рекао је он, а затим додао:

"Не верујем да постоји таква ствар као што је способност да се лако користи тактичко нуклеарно оружје и да се све не заврши са Армагедоном." Током кризе 1962. године, Сједињене Државе под председником Џоном Кенедијем и Совјетски Савез под вођством Никите Хрушчова приближиле су се употреби нуклеарног оружја због присуства совјетских пројектила на Куби. Амерички званичници су последњих месеци упозоравали на могућност да Русија употреби оружје за масовно уништење у Украјини након бројних стратешких неуспеха на бојном пољу.

Путин је више пута алудирао на употребу огромног нуклеарног арсенала своје земље. Прошлог месеца, када је најавио планове да регрутује руске мушкарце да служе у Украјини, рекао је: "Желим да вас подсетим да наша земља такође има разна средства за уништавање... и када је угрожен територијални интегритет наше земље и наш народ, ми ћемо свакако искористити сва средства која су нам на располагању." Тада је додао да то што говори "није блеф."

Колико Руса живи и ради у Србији од почетка сукоба? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА