Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ: Зашто Америка не да Зеленском да потпише капитулацију

САД намерно раде на продужавању овакве ситуације у Украјини – не дозвољавају Владимиру Зеленском да преговара са Русијом и да потпише капитулацију, јер им је важно да униште Русију. Њима у Украјини није потребан мир, него им је потребна нестабилност у Русији и економски колапс Русије, каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин.

Володимир Зеленски. (Фото: Јутјуб)

Један од циљева Вашингтона је да војна дејства из Украјине пренесу на територију Русије. Ако САД наставе са таквом политиком и наставе да упумпавају оружје у Украјину то може довести до застрашујућих последица, па чак и до нуклеарног рата, упозоравају руски експерти.

Москва је у потпуности привржена изјави лидера нуклеарне петорке о недопустивости покретања нуклеарног рата, али у случају напада на територију Русије, Москва може одговорити ограниченим нуклеарним ударом на један од циљева који се налазе на континенталном делу САД или на друге центре одлучивања, сматрају експерти.

Коментаришући упозорење руског амбасадора у САД Анатолија Антонова да Вашингтон наставља да „пумпа“ кијевски режим тешким наоружањем, чиме се учвршћује у статусу учесника у сукобу, што може довести до “најoзбиљнијих последица“, Литовкин каже да једна од последица може бити и избијање трећег светског рата.

Експерт потврђује речи Антонова да испоруке наоружања, које спроводе САД и њихови савезници, не само да повлаче за собом продужавање крвопролића и нове жртве у Украјини, него и повећавају опасност од директног сукоба Русије и западних земаља.

„Ако дође до рата између нас, онда ће трећи светски рат бити уз примену нуклеарног оружја. Рат између Русије и САД не може бити само конвенционалним оружјем, ту би се свакако користиле нуклеарне ракете“, истакао је руски експерт.

Где су „црвене линије“

Амерички председник Џо Бајден објавио је да Америка издваја нови пакет војне помоћи Украјини у вредности од 625 милиона долара, укључујући четири система „Химарс“, 32 јединице артиљеријског оруђа и 200 оклопних возила. Литковкин каже да то не може утицати на ток руске специјалне операције у Украјини.

„Американци се понашају према Украјини као према псу. Хране га само да не би умро и да би гласно лајао“, нагласио је Литовкин.

Руски експерт Иван Коновалов каже да САД ризикују да буду директно увучене у сукоб, а такође у конфротацију могу бити увучени и амерички НАТО савезници, што ствара озбиљну претњу стратешким интересима Русије.

„Друго, нормално је да се оружје које САД испоручују Украјини прати и уништава, а тим системима који се испручују рукују амерички држављани и то треба имати у виду“, додао је експерт.

На питање које су то „црвене линије“ које САД, из угла Москве, не смеју да пређу, Коновалов каже да је „Вашингтон готово већ прешао све границе“.

„Директно учешће САД у том конфликту означиће прелазак и последње црвене линије“, истакао је Коновалов.

Експерт додаје да су испоруке западног, пре свега америчког оружја Украјини „озбиљан фактор“, а да ће додатне количине наоружања још више искомпликовати ситуацију.

Осим тога, Москва упозорава да Англосаксонци ради своје користи желе да сукобе Русију и Европу на војном плану, а циљ је да се порази Русија, да се одржи умишљена предност, да се сачува једнополарни свет, да се живи на туђи рачун. Очекују да ће распиривањем сукоба успети да реше накупљене проблеме своје економије, укључујући проблеме огромног државног дуга, који је у САД достигао више од 30 билиона долара.

Коновалов оцењује да оваква ситуација у свету не води никуда, те да су односи Москве и Вашингтона досегли врхунац.

„И ова ситуација ће, нажалост, трајати веома дуго – све док Вашингтон не схвати да се ово мора окончати. Међутим, они се и даље чврсто држе русофобичних и антируских позиција, тако да ће оваква ситуација потрајати“, сматра експерт.

САД гурају свет ка нуклеарном рату

Руски аналитичар Борис Рожин сматра да ће до директног сукоба Русије, САД и НАТО ако Запад пређе „црвене линије“. Све то ствара, како каже, ризике од нуклеарног рата.

„Штавише, Русија је више пута упозоравала да САД гурају свет управо тим путем – ка ескалацији, доводећи свет на ивицу нуклеарног рата. У принципу, и у САД многи политичари и аналитичари говоре о апсолутно авантуристичкој политици Бајденове администрације која гура свет ка нуклеарној катастрофи. О томе не говори само Русија, већ и кинеско Министарство спољних послова и многи други. Доналд Трамп је више пута рекао да су ове акције апсолутно сулуде и представљају претњу, чак и од нуклеарног рата који САД могу да изазову“, каже Рожин.

Говорећи о „црвеним линијама“, Рожин оцењује да САД упорно померају те линије повећавајући испоруке оружја великог домета, што доводи до још већих тензија и ескалације, укључујући и ескалацију у односима Русије и САД.

Он оцењује да САД још нису прешли ту линију, али да сада ходају по „оштрици ножа“.

„Оно што видимо у упозорењима политичара, економиста и америчких интелектуалаца је јасно, да ситуација постаје све ризичнија, да се приближавамо тачки каква је постојала за време Карипске кризе“.

Руски аналтичар Константин Сивков каже да Руска Федерација сада спрема снаге како би започела одлучне акције и очекује да ће у скорије време бити спроведена ваздушна операција за уништавање украјинске енергетске структуре.

„И даље ће се решавати задатак уништвања испорука тог наоружања у Украјини и пораза украјинске војске. Те акције ће бити прекретница…“, оценио је експерт.

Експерти закључују да су због свега овога денацификација и демилитаризација Украјине неопходан услов за неутрализацију претњи безбедности руског народа и људи на ослобођеним територијама, као и за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Русије.

Колико Руса живи и ради у Србији од почетка сукоба? Више о томе ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА