Најновије

ЗАХАРОБА О БиХ: Евроинтеграција није лек за све болести

Из Министарства иностраних послова Русије истичу да изјава високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља о изборима у БиХ представља још једну манифестацију арогантног односа Брисела према сувереној земљи.

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

- Следећи потпуно језуитску логику, Борељ, на основу изборне воље бирача, приводи власти БиХ некој одговорности за спровођење европске перспективе, обећавајући земљи економски процват. При томе, фактички присиљава независну државу да се придружи антируском табору - истакла је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Она је навела да се још једном види како ЕУ грубо нарушава принципе Повеље УН и хелсиншког завршног акта из 1975. године о сувереној једнакости држава, поштовању права суверенитета, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.

Према њеним речима, кандидати за ЕУ се терају на одлуке и приступе који не одговарају увек њиховим националним интересима.

- И то је на фону тога да процес приближавања тих држава ЕУ не обезбеђује очекивану стабилност и економски раст. Вишедеценијска доминација ЕУ у економској сфери у БиХ није спречила индустријски пад, затварање великих индустрија, посебно оних које су биле у стању да конкуришу пословима ЕУ, паду нивоа животног стандарда становништва и глобалном одливу радне снаге у земље ЕУ - рекла је Захарова.

Захарова је истакла да евроинтеграција није постала и не може постати лек за све болести.

- Борељ цинично говори о `неповјерењу` становништва у институције БиХ, иако је несугласице у земљи испровоцирао управо Запад - навела је она.

Захарова је додала да је довољно подсетити на одлуку бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је без консултација са Управним одбором Савета за спровођење мира у БиХ увео кривично дело за порицање "геноцида" у БиХ, као и покушај постављања, без сагласности Савјета безбедности УН, Кристијана Шмита за новог високог представника.

- Све то довело је до заоштравања унутрашње политичке ситуације у земљи и парализе рада институција БиХ у невиђеним размерама за цео постконфликтни период - додала је она.

Захарова је поручила да ЕУ, уместо менторских позива властима БиХ и покушаја да одрже спољну контролу над земљом, треба да се присети потребе да покажу поштовање ка суверенитету балканских земаља, њихово право на независну унутрашњу и спољну политику.

Борељ је поздравио одржавање општих избора у БиХ 2. октобра и поручио властима, између осталог, да "испуне тежње народа, укључујући интеграцију у ЕУ и економски просперитет и суочавање с негативним глобалним утицајем руског агресорског рата против Украјине".

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА