Најновије

Ескобар: Очекујем договор Београда и Приштине наредних дана

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изразио је наду да ће Београд и Приштина, уз подршку специјалног представника ЕУ, постићи договор у наредним данима како би се стишале напетости на северу Косова и нагласио да САД активно подржавају ове напоре.

Ескобар је у разговору за Танјуг позвао Београд и Приштину да циљу смиривања ситуације покажу максималну флексибилност и постигну споразум у наредним данима, а уочи истека рока 21. новембра - за када су приштинске власти најавиле почетак кажњавања власника возила са српским ознакама који нису пререгистровали таблице.

"Тада би стране требало да удвоструче своје обавезе према дијалогу, укључујући и спровођење већ потписаних споразума, што значи и почетак преговора о оснивању Заједнице српских општина (ЗСО)", рекао је Ескобар.

На питање како види решење укупне ситуације на северу Косова, да ли верује да се може постићи компромис с обзиром да је захтев Српске листе која се повукла из свих привремених приштинских институција био поштовање бриселског споразума, пре свега формирање ЗСО, Ескобар каже да се САД слажу са Европском унијом да су недавни догађаји забрињавајући.

"Повлачење косовских Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену. Све стране морају предузети кораке да смање тензије и осигурају мир и стабилност. Акције и реторика који повећавају могућност насиља стављају у непотребну опасност невине животе и животе међународних мировних снага на терену", каже он.

Када је реч о оснивању Заједнице српских општина Ескобар каже:

"Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова је одлучио да је потребно успоставити ЗСО, што формирање чини обавезујућом законском обавезом за Косово".

На питање да ли постоје дипломатске активности САД по овом питању Ескобар каже да постоји "пуно партнерство са колегама из ЕУ".

"Потпуно смо ангажовани кроз активности Квинте. Пошто су европске интеграције тежња обе земље, овај процес би, наравно, требало да води ЕУ. Сједињене Државе су блиско ангажоване са ЕУ, обема странама и европским партнерима у пуној подршци овом процесу. Политички, финансијски, кроз изградњу капацитета, и кроз сваки други механизам који морамо да обезбедимо коначни резултат ствара дугорочну стабилност за регион. Сједињене Државе су се активно ангажовале у подршци напорима ЕУ да управља тренутном ситуацијом", каже он.

На питање о француско - немачком предлогу за решење косовског питања, Ескобар каже да се о детаљима предлога расправља у контексту дијалога ЕУ.

"Ми то снажно подржавамо. Претпостављам да ће након разговора између две владе почети веће ангажовање са јавношћу", додаје он.

На питање да ли планира скори долазак у Београд и Приштину Ескобар каже да у овом тренутку нема "планираних путовања".

Кедми: САД „дижу руке“ од Украјине – Тајни преговори са Русијом – Ово је стање

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА