Најновије

Европски посланик поручио са Косова: „ОВК терористичка“ и „Косово је Србија“

Француски политичар и посланик у Европском парламенту, Николас Беј боравио је три дана у посети Балкану, о чему је уз фотографије извештавао на свом профилу на друштвеним мрежама. Његове објаве, посебно оне са Косова у којима је, између осталог, наводио да је ОВК "терористичка" и да је чинила злочине, а да је Косово Србија, изазвале су бурне реакције приштинских званичника и медија. Стигао је и захтев да се овај посланик прогласи за непожељну особу.

Косовска Митровица. (Фото: Јутјуб)

Беј је посету региону отпочео прошле недеље одласком у Београд. Уз фотографију цркве Светог Марка на Ташмајдану у објави је поручио да му се указала прилика да разговара са становништвом и верским представницима.

Из Београда је уједно подсетио и на бомбардовање 1999. године, уз питање Шта је била кривица Србије?

„Између 24. марта и 8. јуна 1999. НАТО авиони бомбардовали су Београд. Шта је била кривица Србије? Жеља да сачува национални идентитет и независност“, поручио је Беј.

Овај посланик је потом обишао и споменик захвалности Француској који се налази у центру Београда, у парку Калемегдан.

Након посете Београду упутио се ка Косову о чему је извештавао са више објава на свом Фејсбук профилу и видео клиповима у којима је сумирао утиске. Објавио је фотографију звечанске тврђаве и заставе коју је назвао „симболом нације и народа који се бори да не буде отет са своје територије“, пише КоССев.

Потом се усликао код моста на Ибру у Косовској Митровици са тројицом Срба из овог града одакле је поручио:

„1999. ови људи борили су се даноноћно, ризикујући своје животе, да ‘одрже’ овај митровачки мост и спрече албанске терористе ОВК да упадну на Север Косова. Они су хероји српског народа.“

Посетио је и Високе Дечане одакле је известио о разговору са игуманом Савом Јањићем, обишао је и цркву Св. Архангела Гаврила у Осојану, манастир Грачаница, као светиње у Призрену. Посетио је и Газиместан одакле се обратио још једном видео поруком на француском, наводећи да је Косово „срце српског народа“. Уједно је у једној од објава на српском поручио – „Косово је Србија“.

Овај званичник је такође у више својих постова говорио о спаљеним црквама, о томе како су Срби морали да напусте своје домове 1999. године, док је ОВК описивао као терористичку организацију, наводећи да је она одговорна за злочине над Србима.

Посета овог званичника, али и објаве које су је пратиле, изазвали су бурне реакције и критике приштинских званичника.

Бивши косовски министар спољних послова, Петрит Сељими, оценио је као расистичку једну од објава посланика из Француске.

„Какав апсурдан твит, лажљива изјава, расистички став. Призрен је сигурно европски, али ти Николас сигурно ниси. Ви припадате Путиновом и Милошевићевом свету таме и смрти. Идите да тражите опроштај у оближњој катедрали Свете Мајке Терезе, албанске светице“, навео је Сељими.

У међувремену је, како јавља Зери, посланик Самоопредељења, Грамос Агушоли (Агусхолли) затражио да се овај посланик прогласи за непожељну особу.

„Ништа мање него нон грата за овог фашисту! Када сам прочитао ову изјаву, помислио сам да су је дали верски представници Српске цркве, који су благословили српске војнике када су кренули да масакрирају косовске Албанце и Бошњаке у Сребреници“, поручио је Агушоли.

Осим званичника, критички су о овом посланику писали и приштински медији. Описују га као члана крајње десничарске партије а која наводно „гаји мржњу“ према имигрантима који живе у Француској, да шири „бескрупулозну пропаганду“ и да се „фашистички“ односи према Косову и Албанцима.

The Geopost је писао да је овај посланик „екстремиста“ који користи „невиђен и расистички говор“.

Извештавајући о Бејовим објавама, Газета Еxпресс јавила је да је француски посланик у Европском парламенту „ескалирао говор мржње према Албанцима, ширећи пропаганду да су Срби хришћани прогањани“.

Албаниан Пост је у сличном тону известио да је овај посланик дошао на Косово да би ширио поруке мржње и пропаганду.

О стању на украјинском фронту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Kossev

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА