Најновије

Стрепња пред истек рока за пререгистрацију

Непуних дванаест сати пред истек рока за пререгистрацију, међу Србима на северу Косова владају стрепња, немир, напетост, ишчекивање, а сви погледи упрти су ка Београду и Бриселу.

Барикада (Фото: Јутјуб)

Непуних пола дана до истека рока који је Приштина Србима на северу Косова оставила да под претњом казни пререгиструју своја возила са српских КМ и ПР таблица на РКС, у Северној Митровици и другим градовима на овом подручју влада стање које је већ годинама већ уобичајено – немир, напетост, ишчекивање, стрепња шта ће донети ноћ и дан који долазе…

Нико овде не зна шта би могло да се догоди ноћас, да ли ће приштинска полиција одмах по поноћи почети да кажњава Србе који се на путевима затекну са колима са КМ таблицама којих је овде највише. Није јасно ни ко ће кажњавати Србе пошто је већина полицијских станица на северу Косова и Метохије празна после повлачења Срба полицајаца из службе.

Ни данас у Северној Митровици нема патрола КПС-а, а за разлику од претходних дана, вероватно због јаке кише која непрестано пада, на шеталишту и у центру Митровице данас нема ни пешачких патрола ЕУФОР-а. Два џипа с италијанским карабињерима паркирана су на главном мосту на Ибру између северног и јужног дела града.

Полицијских патрола КПС-а јутрос није било ни на путу од Јариња према Северној Митровици. Једино су на Јарињу, недалко од административног прелаза, била паркирана два џипа Еулекса. У бази РОСУ на Јарињу стање је непромењено, на магистрали су два оклопна возила, а још пар их је у бази, иза бетонског зида на око километар од административног прелаза.

Иначе, из косовског министарства унутрашњих послова у суботу увече саопштено је да је на северу Косова и Метохије до тада пререгистровано укупно 26 аутомобила са КМ на РКС таблице и да је од 1. новмебра изречено 1.500 опомена. То значи да је од 1. новембра, када је почела акција писања опомена Србима, на северу ту могућност искористило осморо власника, пошто је до тог рока 18 возила било већ пререгистровано.

У Северној Митровици и другим градовима на северу Косова јутрос је са пажњом пропраћено обраћање председника Србије Александра Вучића, а сви погледи одавде упрти су у Брисел и резлтате разговора председника Србије и премијера привремених институција на у Приштини који би под покровитељством ЕУ требало да почну у понедељак ујутру.

„Ми немамо на кога другог да се ослонимо него на Србију, верујемо да ће наша држава учинити све што је у њеној моћи да нас заштити а најављене мере Притине угрожавају и слободу кретања и сва наша људска права“, понављају и данас људи у Северној Митровици.

Из Срспке листе још почетком новембра, одмах пошто је Приштина објавила да ће 21. новембра почети кажњавање Срба због таблица, јасно је саопштено да ће прва изречена казна бити „бити разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и онемогући право на слободу кретања“.

Пут од Јариња преко Лешка и Лепосавића до Северне Митровице и данас је окићен безбројним заставама Србије. Заставе су по кућама, терасама, оградама, по стубовима поред пута на којима је и порука – „Ово је Србија“.

На тротоарима по Северној Митровици на све стране су видљиви графити потписани са „Северна бригада“ на којима пише да је „од 21 новембра отпор обавеза свих“.

Извор: РТ/Зоран Шапоњић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА