Најновије

УКРАЈИНСКИ СВЕШТЕНИК: СБУ је починила смртни грех (ВИДЕО)

Свештеник Украјинске православне цркве Московске патријаршије назвао је сукоб у Украјини „свађом“ током проповеди и позвао парохијане да „престану са свађама“. Снимак, који је вероватно снимљен у служби, објавио је на друштвеним мрежама Валериј Куликов, посланик Сарненског градског већа у Ровенској области.

Кијево-Печерска лавра (Фото: РИА Новости)

Духовник се обраћа верницима: „Морате остати поштени пред Богом. Колико нам је још остало?".

Он је у беседи оптужио СБУ за „смртне грехове” за поступке које је украјинска безбедносна служба „учинила оцу Анатолију”. Али шта је тачно у питању није прецизирано.

„СБУ је починила смртни грех према оцу Анатолију и тај грех ће прогањати потомке припадника СБУ, њихове породице, а онда ће се они питати зашто су тако несрећни. И њихова деца ће патити. И питаће се шта су криви и зашто су несрећни. И они су несрећни јер им је Сатана помрачио ум'’, рекао је он.

Свештеник је такође позвао своје парохијане да буду „поштени”.

Подсећамо, претходно је СБУ покренула кривични поступак због извођења песме „Звон лебди, лебди над Русијом“ у храму Кијево-Печерске лавре. Песма садржи речи „буди се мати Русијо“ због којих је в.д. директора СБУ Василиј Маљук рекао је да ће бити проверени "сви детаљи инцидента који се догодио", рекавши да сви "треба да схвате да то штети безбедности и интересима Украјине".

У међувремену, у Кијево-печерској лаври коментарисали су ситуацију са извођењем песме о Русији од стране парохијана, која је певана за време молебана јеромонаха Захарије. Митрополит Павел, игуман Лавре, изјавио је да је свештенику већ било забрањено да служи Божанску Литургију и да служи молитве, упркос томе што сам Захарија није певао ове песме:

„Сигуран сам да сам отац Захарија није певао ове песме. У храму не певамо световне песме, у храму се певају само хвале светима, а не величања некоме. У црквама се морамо молити за једно – за мир, за што бржи завршетак рата'’, изјавио је он.

Заузврат, управник Лавре, архимандрит Поликарп (Линенко), нагласио је да се то догодило током молитве код иконе Богородице „Царице“, која увек окупља много људи.

„Овај молебан увек служи један свештеник, народ који се окупља је певао. Након молебана, свештенослужитељ помазује народ освећеним уљем са иконе, а пошто се окупља велики број људи, група активиста пева разне духовне химне икони”, рекао је он.

Архимандрит је појаснио да је јеромонах Захарија служио молебан и био заузет. Обављао је миропомазање, комуницирао са парохијанима и једноставно није чуо да певају „Звон лебди, лебди над Русијом“.

„На највишем нивоу архијереја Лавре овај свештеник је суспендован од вршења богослужења, у блиској будућности ће се састати духовни савет Лавре, који ће анализирати ову ситуацију и одлучити ко треба да буде кажњен'’, закључио је он.

Подсећамо, 15. новембра СБУ је отворила кривични случај након што је група верника певала песму о „величању Русије“ на богослужењу у Кијево-Печерској лаври. Истрага је у току по члану 436-2 Кривичног законика Украјине – „оправдање, признање законитости, негирање оружане агресије Руске Федерације на Украјину“.

О присуству НАТО војске у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА