Најновије

НЕМАЧКА ШТАМПА: Борељ је „видно бесан“ на Куртија

Узалудни осмочасовни преговори у Бриселу нови су корак у напетостима на Косову, преносе немачки медији. Посебно истичу то што је овог пута за неуспех окривљен искључиво Аљбин Курти.

Курти и Борељ (Фото: Јутјуб)

„За сада су пропали напори Европске уније да примири тешке напетости између Србије и Косова“, сумира водећа немачка агенција дпа дешавања из Брисела од понедељка.

Преносе се речи високог представника ЕУ Жозепа Бореља да косовски премијер Аљбин Курти „није прихватио“ предлог за деескалацију те су осмочасовни разговори остали без резултата. „Српски председник Александар Вучић је, напротив, био спреман на договор“, парафразира ДПА Борељове речи.

ДПА подсећа да је ствар затегнута око регистарских таблица, те да су стога српски полицајци напустили Косовску полицију. Због тога сада Еулексова полиција мора да се стара о безбедности на северу Косова.

Компромис је, преносе медији, требало да подразумева да Косово одлаже одлуку о пререгистрацији, а да Србија не издаје нове таблице са регистрацијама косовских градова.

У кратком извештају Франкфуртер алгемајне цајтунга истиче се чињеница да је Борељ окривио Куртија за неуспех.

„Борељ је, видно бесан, најавио да ће информисати шефове дипломатија о Куртијевом одбијању да се 'држи међународних обавеза'“, пише лист.

„За Косово би то могло значити да на Самиту о Западном Балкану кроз две седмице у Тирани не може да рачуна са дуго прижељкиваном визном либерализацијом за путовања грађана у ЕУ“, наводи франкфуртски лист. „На том питању је деловало да се ствари померају у последње време, а посебно се Немачка залагала за тај корак.“

„ЕУ упозорава на могућност насиља након пропалих разговора о таблицама“, насловљен је извештај на порталу недељника Цајт. Ради се о Борељовој изјави да прети опасан „безбедносни вакуум“ на северу Косова.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА