Најновије

МЕЂУИЗБОРИ У САД. Шест ствари које треба да знате

Међуизбори у САД се одржавају две године након председничких избора, средином четворогодишњег мандата председника САД. Бирају се чланови оба дома америчког Конгреса, али и гувернери и локалне власти. На располагању је трећина места у америчком Сенату, заједно са свих 435 места у Представничком дому САД.

Конгрес САД (Фото: Pixabay)

Зашто се одржавају међуизбори и када?

Ове године, међуизбори се одржавају 8. новембра. Као и председнички избори у САД, одржавају се првог уторка у новембру, осим када тај уторак пада на први дан у месецу. У том случају, гласање се помера за недељу дана.

Главни разлог њиховог одржавања је то што мандати у Представничком дому трају две године. Мандат у Сенату траје шест година, тако да, без обзира да ли су у питању председнички избори или међуизбори, око трећине места у Сенату остаје упражњено сваке две године.

Колико места у Представничком дому и Сенату је обухваћено?

У трци су свих 435 места у доњем дому Конгреса, док се бира и 35 сенатора. Свака држава, без обзира на број становника, добија два места у Сенату, док се места у Представничком дому расподељују државама на основу њихове величине.

Калифорнија као најмногољуднија држава има 52 представника у Представничком дому, а Вајоминг, најмање насељена држава, има једног. Али обе државе имају по два сенатора.

Ко тренутно контролише Конгрес?

Демократска странка тренутно има тесну већину и у Представничком дому и у Сенату.
Да би неки закон био усвојен, потребно му је одобрење оба дома - тако да је контрола Конгреса кључна за усвајање закона у САД.

Поред доношења закона, Сенат има задатак да потврди председникове предлоге за највише судске функције, кандидате за кабинет, као и да одобри формалне уговоре.

Да ли ће Бајденово име бити на гласачком листићу?

Иако Бајденово име неће бити ни на једном гласачком листићу, његови досадашњи успеси и неуспеси могу да утичу на резултате избора.Међуизбори се у САД сматрају својеврсним референдумом о учинку актуелног председника.

Постоји веома доследан историјски тренд да на међуизборима странка актуелног председника скоро увек губи места у Представничком дому, а често и у Сенату.Демократе се надају да то овога пута неће бити случај.

Која је улога Трампа у међуизборима?

Није уобичајено да бивши председник игра велику улогу на међуизборима, али Трамп није уобичајена политичка личност. Трамп ове изборе користи да ојача своју позицију за нову кандидатуру на председничким изборима 2024. године.

Шта ће се десити ако републиканци преузму Конгрес?

Уколико би републиканци преузели Конгрес дошло би до застоја у комуникацији са Белом кућом. Републиканци би, верује се, блокирали одлуке Бајденове администрације.

Могли би да успоре или чак зауставе именовања за Врховни суд, зауставе истраге које су покренуте о Доналду Трампу како по питању финансија, тако и о његовој улози када је реч о упаду његових присталица на Капитол.

Уз то, ако би контрола над законодавном граном била подељена, Републиканска партија би имала вето на било који потенцијални закон.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА