Најновије

"СПОРАЗУМ НЕ ДАЈЕ НИКАКВА ПРАВА СРБИМА" Лавров проговорио о француско-немачком предлогу за Косово

Лавров је подсетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

Сергеј Лавров. (Фото: mid.ru)

Споразум о Заједници српских општина и Мински споразуми су прописивали иста права – први за Србе на Косову, а други за Русе у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу.

Француска и Немачка предлажу споразум који не даје никаква права Србима, додао је.

Руски министар је посетио на речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да Руси нема шта да траже на Балкану и да треба у потпуности прекинути све контакте Москве са Србијом и другим балканским државама.

Он је подсетио да су 2013. године у Бриселу, уз посредништво ЕУ, лидери Србије и Приштине потписали документ о формирању Заједнице српских општина.

- И даље нико то не жели да реализује. ЕУ је вец́ схватила да Албанци у Приштини, о томе су вец́ јавно и саопштили, нец́е то да ураде. ЕУ је вец́ показала немоц́ и Француска и Немачка су прогутале увреду и предлажу нову иницијативу која не даје никаква права Србима на Косову, али захтева од Београда: Не желите да признајете независност Косова, не морате, само прихватите да Косово којег нисте признали уђе у међународне организаицје, укључујуц́и УН, Савет Европе итд. У том документу о Заједници српских општина говори се исто што и у Минским споразумима, само што је у косовском случају било речи о правима Срба, а у Минским споразумима о правима Руса у Донбасу. И за једне и за друге су била прописана иста права: право на језик, руско образовање, права да се формирају своја полиција, права гласа приликом именовања судија, права на повлашц́ене економске везе са суседним регионима - закључио је Лавров.

Борба за овај град на истоку Украјине је најжешћа битка од почетка рата! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА