Најновије

УКРАЈИНЦИ СПРЕМАЈУ НАПАДЕ У ДУБИНУ РУСИЈЕ: Американци им помогли да модернизују старе дронове и поставе ново "навођење"

Руски у Кијеву је спремно да без питања било кога гађа по територији Русије као одговор на руске ракетне нападе на важне енергетске и друге објекте, изјавио је секретар Савета националне безбедности и одбране Украјине Алексеј Данилов.

Он сматра да је непријатељ Украјине свуда по Русији од граница Украјине па до Владивостока.

Данилов је о тим ратним плановима говорио минулог викенда на украјинској ТВ, а пре тога је изјављивао да је Кијев замолио САД ракете домета 800 километара како би "решили енергетске проблеме које им ствара Русија".

Раније су амерички медији тврдили како је Вашингтон против тога да украјинска војска гађа циљеве на руској територији јер ће то да распламса конфликт. Међутим, крајем минуле недеље британски "Тајмс" је писао, позивајући се на своје изворе у Пентагону, да Америка више не тражи да украјинска војска не наноси ударе по руској територији после руских ракетних напада по украјинској енергетској инфраструктури. Осим тога у Вашингтону се сада мање плаше да ће Москва жестоко одговорити и раширити конфликт.

Бивши руски председник и премијер, а сада потпредседник Савета безбедности Русије, Дмитриј Медведев, прокоментарисао је на свом телеграм-каналу изјаву украјинског политичара Данилова о томе да се непријатељи налазе све до Владивостока.

- Нама је знатно теже јер се непријатељ Русије налази не само у Кијевској губернији већ по целом свету, поготово у САД, као и у Европи и Јапану. Али да би се супротставила западним земљама које подржавају нацисте из Кијева, Русија повећава обим производње најмоћније оружја међу којем је и оно најновије направљено на новим физичким принципима - каже Дмитриј Медведев.

Руска војна индустрија сада ради у три смене и повећала је производњу не само муниције, тенкова и оклопних возила, него и високопрецизног оружја, ракета и дронова. Медведев истиче да Русији није потребна помоћ са стране да производи све што јој је потребно за њену војску.

То што је казао Медведев говорио је и представник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја. Он је истакао да су нетачне информације које шири Запад како је Русији потребна војна помоћ из пријатељских земаља.

У Москви сматрају да је у недавне нападе украјинских дронова на руске војне аеродроме био умешан и Запад. Руководилац руске делегације на преговорима у Бечу о питањима војне безбедности и контроле над наоружањем Константин Гаврилов категорички тврди да су Кијеву помогли да организује напад на руске војне аеродроме земље чланице НАТО, а специјалисти из САД су им помогли да модернизују совјетске беспилотне летелице "стриж".

- Украјинци су своје модернизоване беспилотне летелице ТУ-141 "стриж", наводили на војне аеродроме "Ђагиљево" и "Енгелс" где се налази руска стратешка авијација далеког домета. Помоћу америчког глобалног система навигације Џи-Пи-Ес, украјински дронови су стигли до аеродрома где су били оборени, казао је Василиј Небензја на последњој седници Савета безбедности. У Москви су уверени да су електронику старих совјетских дронова Украјинци заменили уз помоћ западних земаља.

Руски експерти са којима су разговарали новинари високотиражног московског дневника "Комсомолска правда" кажу да је Пентагон дао "зелено светло" Кијеву да може да напада објекте у Русији како би се испитало у каквом је стању руски ПВО. Због тога експерти који су говорили за "Московски комсомолац" кажу да Украјинци могу да гађају и друге руске аеродроме на европском делу територије. Људи из окружења Зеленског кажу да би могли да гађају и аеродроме који су близу Москве. Маршруту би им одредили амерички стручњаци.

- Нови украјински напади имали би два задатка, да покажу да могу да достигну циљеве близу руске престолнице и друго да "провере како ради ПВО око Кремља".

Руски експерти се слажу да Украјинци могу да направе ракете којима би гађали стратешке објекте у Русији. Како пише "Комсомолска правда", украјински војноиндустријски комплекс и његови инжењери, који су својевремено радили интерконтиненталне балистичке ракете, могу да на основу старе документације направе ракете средњег домета. Додуше, они не могу да направе серијску производњу, али "неколико комада ракета" сигурно могу.

Својевремено су Украјинци пружали велику помоћ Кинезима да развију своју производњу стратешких крилатих ракета. Документацију за прављење ракета Украјинци су сачували, али је сада питање колико је остало инжењера конструктора који знају то да раде и у каквом су стању некадашњи погони који су производили ракете. Неоспорно је да су Руси гађали ракетама некадашње фабрике у којима су се правиле ракете и производили ракетни мотори као и они које користе хеликоптери и авиони. За совјетске крилате ракете мотори су се управо правили у Украјини, као и за дронове великог домета. У време СССР-а ракетни мотори су се углавном производили у Запорожју у Украјини.

Трговци органима у Бахмуту

У рејон Артјомовска где се воде огорчене борбе, а украјинска војска има велике губитке јер по сваку цену жели да сачува тај стратешки важан град у Донбасу, стигли су "црни трансплантолози". Пуковник полиције Луганске народне републике Виталиј Кисељов тврди да су дошли они који хоће да зараде на органима несретника који су настрадали у ратним операцијама.

Кисељов тврди да су дошли пре двадесетак дана у пратњи власника америчке приватне војне компаније "Моцарт". Они су се тим црним послом бавили и у време почетка ратних операција у Донбасу 2014. и 2015. године. Први пута су руски новинари писали о Елизабет Дебрју после признања бившег сарадника Украјинске службе безбедности који је открио целу шему узимања органа украјинских војника у Донбасу. Наводно да су они људске органе тада пребацивали у Немачку и Израел.

РУСИ ОПЕТ ЗАПАЛИЛИ КИЈЕВ: Погођене зграде Врховне Раде и Службе безбедности - хаос на улицама (ВИДЕО/ФОТО)

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА