Најновије

ЗАПАД У СТРАХУ! Руси имају нови план, гомилају оружје и постављају радаре на овој територији

Украјина није једина ствар на коју Русија мисли. Највећа територија на свету дубље размишља о својој одбрани, на свим фронтовима и у свим војним доменима, наводе западни аналитичари. И док ратује са Украјином ангажујући хиљаде војника у борби, Русија полако преузима крајњи север – Арктик.

Руска војска. (Фото: Јутјуб)

Нови сателитски снимци од последњих неколико дана показују текуц́е поправке на две главне тамошње радарске станице – једна је у Оленегорску, на северозападу Русије, у близини Финске, а други у Воркути, северно од арктичког круга.

Компанија која је представила сателитске снимке је Маxар Тецхнологиес. Према речима званичника компаније прва радарска станица је нова и у одмаклој фази изградње. То је важна локација и за Русију и за НАТО пошто је Оленегорск близу Финске и Норвешке. Према америчкој компанији Маxар Тецхнологиес, ​​Руси су извршили велике поправке на две писте на северу у две друге руске војне базе на Арктику. Такође, сателитски снимци показују да је Москва недавно ремонтовала још једну радарску станицу Оружаних снага Русије у Тиксију.

Међутим, сателитски снимци нису једини доказ повец́ане руске активности у тој области. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг потврдио је да су Руси удвостручили своје војно присуство на високом северу. „Постоји значајно јачање руске војске на високом северу“, рекао је Столтенберг. Он је подвукао да су због рата у Украјини руске базе на Арктику тренутно „у позадини“. Али, по речима шефа НАТО, они су од истог стратешког значаја као и Украјина. Разлог - високи север је најкрац́и пут од Русије до Северне Америке, односно САД.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА