Најновије

ДАЧИЋ: Србија је увек спремна да интервенише уколико дође до оружаног напада на Србе на северу КиМ

Србија је увек спремна да интервенише уколико дође до оружаног напада на Србе на северу КиМ, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић и нагласио да ће Србија учинити и уложити све да се мир сачува, преноси РТВ.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

"То је јасно било и свих ових недеља", рекао је Дачић на ТВ Инсајдер, на питање да ли његова изјава ''да је безбедносна ситуација на КиМ анализирана и да су сходно процењеној опасности и ситуацији на терену, све јединице Војске Србије које се налазе у том региону стављене у стање приправности за реаговање у случају напада на Србе са севера Косова'', значи да би Србија била спремна да војно интервенише.

"Све ћемо уложити у мир, у наставак дијалога, али ако дође до физичког напада, убијања Срба, погрома, а Кфор не жели да интервенише и обавља мандат по Резолуцији 1244, Србија ће бити принуђена да то уради", рекао је Дачић и додао да је суштина да до тога не дође и да се Србија нада да до тога неће доћи.

На питање да ли зна ко је пуцао, Дачић је рекао "ко год је пуцао, није смео да пуца!".

"Зашто би Срби пуцали на Кфор у Зубином Потоку?", питао је и додао да они који гарантују безбедност морају да дају потпуну информацију о томе шта се тамо тачно догодило.

На питање да ли званични Београд има везе са организовањем барикада Дачић је рекао да су Срби на на КиМ политички фактор сам за себе и да боре за своја права и легитимно.

"Ако мислите да су представници власти у Београду учествовали у организовању барикада и свега осталога, слушајте, ваљда је довољно јасно да су Срби на КиМ политички фактор сам за себе. Они се боре за своја права, легитимно", рекао је Дачић.

Подсетио је на три црвене линије која Србија има.

Прва се, како је рекао, односи на Заједницу српских општина и на то да Србија не може да пристане да поново преговара на ту тему у неком новом мировном плану и преговарачком процесу, ''јер би то значило бацање девет година''.

Друга црвена линија је, како је додао независност тзв. Косова, односно учлањење тзв. Косова у Уједињене нације, а трећа физичка безбедност Срба на КиМ.

Додао је да све Београд ради у жељи и настојању да се сви проблеми реше дијалогом, деескалацијом, а не новим тензијама.

На питање да ли је питање Косово оно што Србији стоји на европском путу, Дачић је одговорио потврдно, али је и нагласио да је боље да се то формулише тако да Србији на европском путу стоји њен однос према територијалном интегритету.

Дачић је оценио и да напретка у дијалогу нема, и то због Аљбина Куртија.

Руси уништили 90 одсто украјинских дронова!

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА