Најновије

АРГЕНТИНА ЈЕ УЗ СРБИЈУ: Разматрамо даље акције због слања КБС на Малвине

Аргентина снажно подржава став Србије у вези са Косовом и Метохијом заснован на строгом поштовању принципа територијалног интегритета, који је један од главних принципа садржаних у Повељи УН и стога не признајемо Косово као независну државу, каже на почетку интервју за Косово онлајн амбасадор Аргентине у Београду Освалдо Марсико.

Аргентина (Фото: Pixabay)

"Аргентина снажно подржава став Србије у вези са Косовом и Метохијом заснован на строгом поштовању принципа територијалног интегритета, који је један од главних принципа садржаних у Повељи УН и стога не признајемо Косово као независну државу. Србија подржава Аргентину у спору о суверенитету који води са Уједињеним Краљевством у вези са Малвинским острвима. На пример, Србија је ове године у јуну први пут учествовала у Специјалном комитету УН заж деколонизацију у корист става Аргентине о Малвинама. Културне везе су јаке и ја веома напорно радим са својим тимом на промоцији аргентинске културе, историје и туризма. Посећујемо српске универзитете, културне центре, општине и заједнички правимо пројекте. Далеко смо од Србије, али блиски у души. Са комерцијалне стране, у октобру 2022. године, српско тржиште је званично отворено за аргентинско месо и у Амбасади радимо вредно са аргентинским извозницима и српским увозницима. Изгледи су заиста веома добри", каже амбасадор Аргентине у Београду.

Недавно сте се сусрели са министром Дачићем. Како гледате на актуелну кризу на северу Косова, али и сам дијалог Београда и Приштине?

Имао сам дуг, искрен и продуктиван састанак са министром спољних послова Дачиц́ем. Више пута је био у Аргентини у различитим званичним својствима. Он зна да има веома доброг и поузданог пријатеља у
Аргентини. Веома смо ценили саопштење Министарства спољних послова Србије у вези са размештањем такозваних косовских снага на Малвине, јер се у њему јасно истиче да је то у супротности са резолуцијама УН које се тичу и Косова и Малвина. Веома смо забринути због садашње кризе на северу Косова. Обе стране морају сести за сто и озбиљно преговарати како би се пронашло мирно и обострано прихватљиво решење. Мислим да је дијалог којим посредује Европска унија веома важан и не сме да се прекида. С тим у вези, сматрам да је од суштинске важности да се генеришу мере за изградњу поверења, избегавају једностране и провокативне акте и да се придржавају претходних договора, на пример, Бриселског споразума о оснивању Заједнице српских општина.

Приштина је недавно одлучила да упути чету припадника КБС на Малвинска (Фокландска острва). Да ли ће Аргентина поводом тога подузети додатне акције, поред саопштења које је издало МСП Аргентине? 

Најоштрије осуђујемо распоређивање такозваних косовских специјалних снага на Малвинским острвима. То је једнострани акт Уједињеног Краљевства супротан Општој резолуцији УН 37/9 која позива обе стране у спору око суверенитета над Малвинским острвима и околним морским просторима да се прецизно уздрже од једностраних аката који прејудицирају исход преговора. То додатно милитаризује ову област у супротности са резолуцијом Генералне скупштине УН 41/11 која проглашава јужни Атлантик зоном мира и сарадње.
Десет резолуција Генералне скупштине УН и преко 40 резолуција Специјалног комитета УН за деколонизацију изричито признају постојање спора о суверенитету између Аргентине и Уједињеног Краљевства око Малвинских острва и сходно томе искључују примену принципа самоопредељења када је у питању овај посебан случај деколонизације. Поред саопштења за јавност Министарства спољних послова, Аргентина је уручила званичну дипломатску протестну ноту британском амбасадору у Буенос Ајресу, а Заједница карипских држава (ЦЕЛАЦ) такође је објавила саопштење у знак солидарности са Аргентином. Даље акције се разматрају.

Приштина је недавно забранила улазак на Косово патријарху Порфирију. Како ви гледате на то?

Сматрам да је забрана патријаху Порфирију да уђе на Косово потпуно неприхватљива и неоправдана. Као што сам вец́ рекао, не помаже у стварању неопходне атмосфере поверења, која је неопходна за било какве успешне преговоре.

Аргентина је освојила Светско првенство победивши у финалу Француску. Како сте доживели завршницу Мундијала?

Мислим да је било најбоље финале Светског првенства икада. Проживљавам то страствено, као и све што ми, Аргентинци, радимо. Изузетно смо поносни на нашу репрезентацију, управо зато што су играли тимски. Био је то приказ понизности, напорног рада и снажне воље за победом.

Емир Кустурица је својевремено правио филм и спот о Марадони. Може ли то исто можда и са Месијем да се уради?

Нисам баш сигуран. Лично, не волим поређења. И Марадона и Меси су несумњиво најбољи играчи своје епохе. Марадона је био више од фудбалера, био је изузетно харизматичан, његов сопствени живот је био роман. Меси је потпуно другачији лик, веома скроман, веома професионалан. Фудбал и његова породица су његов живот. Свакако, време ц́е показати.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА