Најновије

ХРВАТСКА СЕ НАОРУЖАВА: Хитно набављају ракетне системе из Француске

Хрватска влада донела је на данашњој седници одлуку о хитној набавци ракетног система противваздушне одбране кратког домета од Француске, с тим у вези је прерасподелила буџетска средства и овластила Министарство одбране да преузме обавезе за буџетска средства у периоду од 2024. до 2026.

Хрватска војска (Фото: Оружане снаге републике Хрватске)

Околности које су се догодиле агресијом Руске Федерације на Украјину и пад беспилотне летилице у Загребу указале су на нужност и неопходност прилагођавања приоритета и планова опремања Хрватске војске. Стога је набавка ракетног система противваздушне одбране домета постављена као највиши приоритет опремања у краткорочном раздобљу, појаснио је министар одбране Марио Баножић.

Француска је у оквиру имплементације Хрватско-француског стратешког партнерства, Политичке декларације потписане крајем новембра прошле године, понудила Хрватској јачање сарадње у одбрамбеним питањима.

У оквиру програма набавке борбених авиона Рафали, одобрила је донацију лансера система кратког домета оригиналног произвођача МБДА Франце, за заштиту ваздухопловне базе у којој ће се налазити авиони Рафали.

У складу с потребама, ОС РХ исказале су захтев за приоритетном набавом лансера система кратког домета Мистрал и ракета Мистрал 3. Наведена набавка је хитна и неодгодива мера која је дугорочно сигурносно и одбрамбено важна за Хрватску , навео је Баножић.

Набавка обухвата испоруку ракета Мистрал 3 и лансера система кратког домета с најновијом термалном камером, системом за шифровану електроничку идентификацију циљева и комплетом за координацију командовања и управљања. Обезбеђен је и пакет интегрисане логистичке подршке, обуку особља и техничку подршку произвођача.

Овај систем једноставно се интегрише с МБДА системом средњег домета вертикалног лансера МИЦА који користи исте ракете као авиони Рафале, чиме се поједностављује логистичка и оперативна подршка и одржавање, истакао је министар.

Авионима Рафали и земаљским системом Мистрал ће се остварити већ проверена интеграција система противваздушне одбране кроз јединственост начела употребе и одрживости", додао је Баножић.

Осим повећања способности заштите ваздушног простора, нагласио је, набавку ракетног система противваздушне одбране кратког домета Мистрал омогућује и достизање захтеваног нивоа НАТО Циљева способности.

Понуда за набавку ракетног система противваздушне одбране кратког домета за склапање уговора износи 53.850.000 евра с отплатним роком од пет година, а обавезе Министарства одбране укључују и економско повећање цена и порез на додату вредност те тако укупне обавезе Министарства износе 71.957.138 еура, навео је министар.

У овој години те обвезе износе 16.155.000 евра, у идућој 17.687.157 евра, у 2024. години 12.471.705 евра, у 2025. години 23.823.510 евра те у 2026. години 1.819.766 евра, пренела је загребачка Н1 тв.

О ситуацији на фронту у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА