Најновије

ШАИНОВИЋ: Улазак српских војника на север Косова треба да одобри Кфор

Евентуални улазак 1.000 српских полицајаца и војника на север Косова треба да одобри команда Кфора која је под мандатом УН на основу Резолуције 1244. Уласком косовских полицајаца и специјалаца на Север нарушена је безбедност Срба, а тиме и Бриселски споразум што значи повратак на Резолуцију 1244, став је Николе Шаиновића, бившег премијера Србије и потпредседника владе Југославије, преноси Спутњик.

Никола Шаиновић (Фото: Јутјуб)

Шаиновић истиче да је по Резолуцији 1244 процедура таква да Кфор сада мора да се огласи и одговори на званични захтев Београда, кад он уследи.

„Постоји процедура која подразумева сагласност Кфора, односно, НАТО јер је Кфор тамо у мандату Уједињених нација сачињен од земаља Алијансе, иако је раније било и других. Командант Кфора је тамо да спроводи Резолуцију 1244. Присуство наших снага у моменту одлучивања је била једна од најважнијих ствари, поред очувања суверенитета", објашњава Шаиновић за Спутњик.

То су, како напомиње, витални елементи мировног споразума, али то се није десило а као што се види, мир није успостављен.

„Зато је тај захтев легитиман и има утемељење у документу Уједињених нација. До сада се на тај захтев одговарало ћутањем, али мислим да је сада моменат да се Кфор изјасни. Синоћ је с наше стране то и речено да би се добио одговор“, сматра Шаиновић.

Уколико пак Кфор одбије да да сагласност, он ће, каже даље Шаиновић, морати да наведе тачан разлог за такав став, с обзиром да је и ова тачка споразума о повратку до 1.000 припадника српске војске и полиције у истој равни као и одлука о постојању мисије Кфора, чија је дужност по Резолуцији да обезбеђује мир и стабилност.

„Раније наше владе су мислиле да би то ионако бити одбијено па нису ни тражиле а сад је моменат да се изјасне сви па и Кфор по овом питању“ верује Шаиновић.

Он објашњава такође да српске снаге, уколико би се вратиле на Косово, не би биле под командом Кфора већ под јурисдикцијом Србије.

„Значи, осигуравале би ситуацију по функцији коју имају по Резолуцији 1244, дакле, безбедност српске заједнице, наших манастира и осталог. Кфор би наравно ту био као мировне снаге. Тај наш контингент је био спреман још крајем 1999. године али је то тада одбијено и надаље се није више ни покушавало до сада. А сада зато што је долазак косовске полиције на север Косова који личи на успостављање контроле над Севером мимо Бриселског споразума. Тај споразум је практично сада суспендован овим потезом Приштине и враћамо се на пуну снагу примене Резолуције 1244“, каже Шаиновић.

На питање шта ако Кфор одбије захтев Београда, наш саговорник објашњава да се онда ствар сели у Савет безбедности УН, где ће Србија тражити да се тај договор спроведе.

„Ми сад то тражимо званично и чекамо да се изјасне. Кад се то деси онда иде друга фаза – где, кад и како би се то спровело. Ако одбију, онда иде даља расправа о томе, држава то тражи, о томе може да отвори расправу у СБ УН и да захтева спровођење Резолуције 1244 у целости. Наравно, у СБ Америка може да уложи вето али у сваком случају Запад је сада дошао у позицију да се због Украјине стално позива на међународно право. Е па ево, ово је међународно право и релевантна Резолуција СБ и то је на истом терену“, закључује Шаиновић.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА