Најновије

Виктор Орбан или : Како сам научио да престанем да бринем и да волим Путина

Како је демонстрант против Совјетског Савеза постао тако пријатељски настројен према Русији?

Пише: Др Томас Лорман ( dr Thomas Lorman)  је предавач историје  централне Европе на UCL . Он је коуредник Историје мађарског Устава ( IB Tauris)

Виктор Орбан је прво постао истакнут када је 1989.г објавио на ТВ уживо да Мађарска мора да оконча 'руску окупацију'. Првог дана фебруара ове године , водио је свој тринаести састанак са Владимиром Путином. Шта се променило ?

Попут већег дела своје генерације, Орбан је првобитно веровао да би  пад комунизма значио 'повратак Европи '- са не само западном демократијом  већ и са западним животним стандардима. Али након кратког a непријатног  периода студирања на Оксфорду, овај студент политичар је открио да су будуће британске елите незналице и декандентни. 

Прве године мађарске демократије су се показале климаве, са приступањем ЕУ која је трајала скоро 15 година да се то постигне. Унапређење привреде које је уследило и приступ субвенцијама је засигурно помогло да се ублаже посткомунистички економски потреси,  али није било довољно да се постигне тај дугообећавани раст у животним стандардима. Мађарски бруто домаћи производ (GDP) по глави становника је још увек нижи од грчког.

Орбан је временом закључио да је  Мађарска морала да у свемирску орбиту  катапултира своју наивну веру у Западну Европу. Уместо тога, он је усвојио тврдокорну инострану политику која се усредсредила само на национални интерес , тражећи савезнике и прилике гдегод је могао да их нађе. Русија је била очита алтернатива уместо  Европске Уније. Она је претходно била огромно тржиште за мађарски извоз пре 1989.г и остао је критично битан снабдевач енергије. Након његове 'као лавина' победе на изборима, Орбан је позвао Путина да прошири једину мађарску нуклеарку саграђену у доба Совјетског Савеза. Он је такође добио и привлачне дугорочне уговоре за руску нафту и гас на дугорочни уговор , који тренутно кошта Мађарску око петине европског просека. 

Економска сарадња је појачана заједничким вредностима Орбана и Путина. Обојица пројектују мачо слику и обојица верују у агресивну политику моделовања на себи омиљеним спортовима. (фудбал и џудо респективно) . Суштински је важно да њих двојица себе виде као бранитеља Хришћанства и националних вредности против Запада, који им се меша у унутрашње ствари. Обојица присуствују верском Богослужењу у црквама, каналишу новац у темељне цркве својих земаља и направили су одбрану прогоњених Хришћана суштином  својих иностраних политика. 

Русија и Мађарска такође деле исти осећај да их је ојадила Украјина, која је оптужена да третира и руске и мађарске мањине говорнике руског и мађарског језика као грађана другог реда. Било како било , Орбан вешто жонглира и свој лични однос са Путином и своје континуирано чланство у ЕУ. Уз много негодовања , Мађарска је пристала да наметне санкције Русији након руске анексије Крима 2014г.

Постоји дуга традиција мадјарске историје у томе што је неспретан део веће алијансе. Пре 1918год,  мађарска елита је повремено била у савезу са Османлијским Царством, повремено се бунила против Беча и увек је љубоморно чувала своје привилегије унутар Хабзбуршког Царства. Током Другог Светског рата, Мађарска се показала као чудан савезник нацистичке Немачке док Берлин није наметнуо марионетску владу октобра 1944 г. Током комунистичког периода, та држава је била необичан део Источног блока, која је показала револт против стаљинистичког режима 1956.г и указавши добродошлицу гђи Маргарет Тачер 1984.г. Не би требало да буде изненађење стога да  Орбанова влада - која са одушевљењем велича своју побуњеничку историју је део чудне поставе играча у ЕУ. 

Орбан председава партијом која готово гаји култни однос у својој отвореној оданости њему. Иза кулиса , међутим, постоје ривалске фракције које се такмиче за свој утицај, од којих једна фаворизује отворене везе са Путином, док друга жели блискије везе са ЕУ. Орбана чекају парламентарни избори у априлу које би требало да освоји. Било како било, маргина његове победе је битна. Уколико обезбеди себи још једну победу са великим вођством, Фидецзова ( Fidecz)  прoруска фракција ће изнети  аргументе да су његови сукоби са ЕУ и његов Савез са Путином популарни и да треба стога да се интензивирају. Орбанови годишњи састанци са Путином можда чак буду још дружељубивији

Извор: Тhe Spectator/превод и адаптација angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

напомена : ставови у овом чланку нису ставови преводиоца нити angloworld translations

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА