Најновије

НАТО СПРЕМА ОПАСАН СЦЕНАРИО: БиХ и лажну државу Косово увлаче у Алијансу!

Према незваничним информацијама, стављање Косова и БиХ "под шапу" НАТО одвијало би се у два кључна корака, прочитајте и која.

НАТО (Фото: НАТО штаб у Сарајеву)

У склопу све јачих притисака на Србију око Косова и Метохије и Републике Српске, у западним центрима моћи „кува“ се још један: да се лажна косовска држава и БиХ „погурају“ ка НАТО и тако заокружи обруч око наше земље, а Београд доведе у ситуацију да сам затражи чланство у овој организацији!

Саговорници „Новости“ указују да се оваква тактика за политичко-безбедносну реконфигурацију Западног Балкана већ дуже време разматра у водећим земљама Алијансе.

На то да постоји опасност да ће бити покушаја да Косово буде примљено у НАТО, упозорио је и председник Александар Вучић:

– Сви покушавају да натерају Србију да призна Косово. Очекујем да некоме падне напамет да Косово убаци у НАТО и тиме натера и земље ЕУ које не признају Приштину да тај став промене, и тиме натерају и нас да прихватимо то – рекао је председник Вучић и нагласио да Србија то неће прихватити никад, па чак и да се тако нешто оствари.

Према незваничним информацијама, стављање Косова и БиХ „под шапу“ НАТО одвијало би се у два кључна корака. Први је да се промени систем одлучивања у самој Алијанси, где је сада на снази принцип консензуса држава чланица. Уколико би се усвојио механизам о доношењу одлука простом или двотрећинском већином, отклониле би се препреке да се, рецимо, Косово, које не признаје пет чланица ЕУ (Словачка, Кипар, Шпанија, Румунија и Грчка) стави под безбедносни кишобран НАТО.

Други корак је да се мимо воље Републике Српске и тамошњих Срба и БиХ угура у Алијансу. Противљење Срба било би амортизовано променом власти у РС, на изборима у БиХ који се очекују у октобру и доласком оних који су прозападно и пронатовски оријентисани на кључне позиције.

За проф. др Митра Ковача из Евроазијског безбедносног форума нема дилеме да је овакав сценарио и те како актуелан и да је једина непознаница када ће бити активиран:

– Питање промене система одлучивања у НАТО већ дуже је тема, али без помака. Међутим, сада, с обзиром на кризу у Европи, поготово украјинску и све већу афирмацију Русије и Кине као глобалних сила, водеће државе НАТО могле би да буду приморане да инсистирају на промени начина одлучивања, а под изговором да је то потребно како би се брже реаговало на опасности и изазове.

Ковач указује да је Косово од самог почетка пројектовано као „НАТО држава“, јер је првенствено у интересу САД и Велике Британије да постоји таква територија на овим просторима. Промена механизма у НАТО, по Ковачу, ланчано би изазвао и промену начина одлучивања у ЕУ.

Савет за националну безбедност

Председник Вучић сазвао је за данас седницу Савета за националну безбедност. Очекује се да главне теме буду ситуација на истоку Европе, односно криза у Украјини, као и у нашем региону. На столу ће се сигурно наћи и нови притисци на Београд око Косова и БиХ, односно Републике Српске.

– Њихова стратегија је да се Србија нађе у обручу НАТО и на крају и она увуче у тај савез, односно да нас принуде да сами затражимо чланство. За очекивати је да се у наредном периоду уложе и огромна средства у промену става јавног мњења у нашој земљи, које се већински противи уласку у НАТО.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА