Најновије

Где почети са читањем Агате Кристи 

Започињући наше нове месечне водиче за рад једног аутора, писац детективских романа Јанице Халлетт управља рефлекторе на  креаторку Гђицу Марпл и Херкул Поaроа ( Miss Marple и Hercule Poirot)

Што захваљујући успеху доспевања на врх топ листа романа Ричарда Османа ( Ričard Osman)   и нове серије Рев Ричарда Коулза (Rev Richard Coles) који треба да изађе касније у току године , пријатна крими проза изгледа да тренутно ужива у свом тренутку. Уколико сте већ пројурили кроз Клуб за убиство четвртком (Thursday Murder Club) и Човека који је умро двапут (The Man Who Died Twice ) , зашто не бисте узели у руке роман изворне краљице кримића лично? Џенис Хелет (Janice Hallett) , због чијих је бест селера крими романа Жалба (Тhe Appeal) и Твифордски Код (Twyford Code)  добила надимак 'Агата Кристи савременог доба' је саставила користан списак који вам може помоћи у томе  коју да изаберете. 

Улазна тачка 

Позната углавном због тога што је то прво појављивање Мисс Марпле у роману Убиство у намесништву (The Murder at the Vicarage ) види крајње  непријатног човека пуковника Протерија (Colonel Protherie), убијеног пушком у kлуедо стилу ( прип прев игра cluedo) у његовој библиотеци. Окружен мештанима који сви имају нерашчишћена посла са Пуковником Протеријем, Мис Марпл користи своју познату виспреност да елиминише седам осумњичених. Видела сам како га одбацују само зато јер су лоше схваћени како је време пролазило, али за мене ово је смешан, довитљив и оштроумно тумачен класик од Агате Кристи.

Најбоље дело

Једина ствар што је чудно око књиге 'А онда не беше ниједног' ( Аnd then there were none)  је њен првобитни  наслов . Иначе, ова тамна и злослутна прича упорне борбе до исцрпљивања је исто тако брилијантно дело од Кристи, које ћете икада моћи да се надате да ћете прочитати. Десет незнанаца се окупе заједно на  острву које ударају ветрови, а сви  наизглед  нису имали ништа заједничко. Један за другим, они упознају своје разноразне грозне смрти према хладнокрвно прецизним прогнозама да вам се леди крв у жилама. Завршни расплет је пођеднако задовољавајући колико и шокантан.

Оно дело које  треба да споменете тек онако успут на вечерама 

Има ли боља 'фешта'  за вечеру него 'пенушави цијанид'? Група пријатеља из високог друштва окупи се за оброк за истим столом где је тачно пре годину дана наследница преминула у драматичним околностима, наизглед због самоубиства тровањем. Мање познато дело од Кристи, адаптирано на основу кратке приче о Поароу, која се зове  Жути Ирис . Како ваши гости буду проверавали своје чаше (на горе поменутој вечери прим. прев.) , обавезно им реците да се цијанид не може  нужно открити мирисом. 

Капитално дело 

'Убиство у Оријент Експресу' је адаптирано за екран ни мање ни више него четири пута и из добрих разлога : то је класично дело Агате Кристи, тип романа тзв. 'којебретоурадио' (прим.прев.  'whodunnit' # колоквијални субстандардни , граматички неисправан израз а потиче од дуже верзије 'who has done it' - тип романа или приче где се понајвише нагађа ко је убица све време) по својој структури, ритму, карактеру и расположењу. То је такође и десето појављивање у роману ауторкине иконе, белгијског детектива Пoaроа. Његов посао овог пута је да 'извинклује' кривца из гомиле ексцентричних путника прве класе. Ингениозни заплет без себи равног је инспирисан са два догађаја из стварног живота - Воз Оријент Експрес је био заглављен шест дана у Турској 1929.год и киднаповање Линбергове бебе 1932.год ( Charles Lindbergh Јr, чија беба је отета из колевке и нађена мртва  прим.прев.) 

Једно дело за  путнике из удобности својих фотеља 

За једног аутора који је синоним за угодне енглеске сеоске мистерије, Кристи је често умела да се отисне у иностранство и да нас поведе са собом. На пример, можемо да тумарамо стазама и богазама археолошких ископавања у Ираку 1930.тих , захваљујући 'Убиству у Месопотамији'. Зарад атмосфере и аутентичности , овај наслов је тешко победити - Кристи би правила друштво свом мужу на његовим археолошким ископавањима и знала је разлику између срче и кремена, ако би је неко питао - чак иако фабула књиге  растеже појам наивног веровања. 

Пронађите уљеза 

Њен препознатљиви  тон који овде не личи на Агату Кристи је истог трена критикован по издавању , али када се чита 'Тајна седам бројчаника ( ТHe Seven Dial Mystery)  данас, обавезно ћемо се сетити да је Агата Кристи била савременица и обожавалац како Евелине Вox (Еvelyn Vogh) тако и ПГ Воудхауса (PG Vodehouse). 

Њени осумњичени у овом 'да се- грохотом- насмејеш', зафркавања горње класе потичу из претходног романа, Тајна димњака ( Тhe Secret of Chimneys )  и скок тамо-вамо преко пејзажне лепоте импозантних кућа, Лондонски станови у отменом кварту и ексклузивни сумњиви клубови претрпани са исто толико мртвих колико и пампура боце од шампањца. 

Онај мрачан 

Каснији роман, објављен 1958.год 'Мучење невиношћу' (Ordeal by Innocence)  је упорно мучна, злосретна прича пропуштених прилика, неуспелих примера када правда побеђује и породичних недаћа које никада не могу бити исправљене. То је исто толико психолошки трилер колико и мистерија убиства, са елементима који изазивају непријатност у току читања. Кристи га је и сама навела као једно од њених омиљених наслова 

Шокантни 

Уколико трагате за крајем који је потресао савремене читаоце и који је још увек способан да тргне читаоца који никако то не може да предвиди, онда се скрасите у фотељи уз Убиство Роџера Акројда ( Тhe Murder of Roger Ackroyd ). Истоимена жртва је Поароов комшија а његова изненадна насилна смрт наводи детектива да прекине своје пензионерске дане.

Оно дело које је утицало на остале 

Вероватно сте већ упознати са структуром 'Три мала прасета' чак иако никада нисте прочитали књигу. То је Поароова убитачно несташна халабука, у којој је прича о жени оптуженој да је убила свог мужа уметника испричана више пута са гледишта вишеструких ликова. Резултат је феноменална мистерија, савршено уравнотежена и високо софистицирана. Њен утицај одјекује кроз деценије детективске прозе на папиру  и на екрану. Седам смрти Евелине Хардкасл ( Тhe Seven Deaths of Evelyn Hardcastle) , Видиковац (Vantage Point), На исукане ножеве (Knives Out) …..да поменем само три брилијантна одавања поште заоставштини и генију Агате Кристи. 

Извор: Гардијан/превод и адаптација angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА