Најновије

"Логори, опсада градова, ванредно стање"; црни сценарио за Украјину

Прво Блумберг, сада немачки Билд, објављују готово да је рат између Украјине и Русије почео.

Иако руска инвазија на Украјину, о којој се већ неко време нагађа, није почела, немачки лист Билд објавио је, како је то сам назвао, "експлозивне детаље" наводних планова Москве за саму могућу интервенцију, али и за "дан после", односно за време након што би евентуално постигли војне циљеве на украјинском територију.

Позивајући се на податке које су прикупиле "'стране обавештајне службе", Билд наводи да се о плановима интензивно расправља у руским војним круговима те да главни сценарио садржи три фазе.

Прва фаза била би предаја украјинских градова који би се, након што би руске снаге поразиле своје украјинске противнике изван урбаних подручја, нашли под опсадом. У том би се тренутку активирали 'спавачи' у самим градовима, односно оперативци и политичари одани Путину који би имали задатак да успоставе новеа локалне власти која би затим договорила предају руском окупатору, преноси Јутарњи.хр.

У следећем кораку руски оперативци би "преузели контролу над стратешки важним објектима, елиминисали све претње и ангажовали све који су спремни да сарађују како би учествовали у организацији нове управе у освојеним градовима". Ова би се тактика покушала применити у свим већим украјинским градовима, а како пише Билд, циљ јој је "мирно" преузимање кључних урбаних средина.

Уследила би друга фаза, која би најпре подразумевала сазивање "Народне Раде", односно нове скупштине одане Москви која би заменила "Врховну Раду", тренутни парламент чији би актуелни савез био опозван. Како пише Билд, план је да у марионетску "Народну Раду" уђу заступници који су претходно прошли "проверу" код руских обавештајаца.

Иста та "Народна Рада" изабрала би и нову владу, која би такође била под контролом Москве, али би сама чињеница да су успостављени и парламент и извршна власт требали послужити као привид какве-такве демократије и правне државе, наводи немачки лист.

Све би, наводи се даље, било пропраћено снажном медијском пропагандом на низу проруских канала, што у Украјини, што на Западу чије би програме требали пунити "проруски експерти" и политичари који би настојали оправдати руску инвазију и преузимање контроле над Украјином и њену "русификацију".

Трећа би фаза подразумевала увођење ванредног стања и успостављање логора будући да би једини суштински задатак новоуспостављене марионетске власти био сузбијање отпора милиона Украјинаца, наводи се у извештају Билда о наводним руским плановима.

"Задатак ових тела био би увођење ванредног стања и, оно што је посебно опасно, спровођење руског плана успостављања логора у које би се слало оне Украјинце који би се показали некооперативнима", стоји у извештају који цитира Билд. Додаје се да се већ израђују пописи проукрајинских активиста који би могли бити одведени у такве логоре.

Они који не би завршили у логорима били би суочени с терором који би проводили оперативци ФСБ-а као и припадници новоуспостављене проруске службе све док отпор не би био угушен. Модел према којем би се то наводно оркестрирало је удар на демонстранте против изборне крађе какав је провео режим Александра Лукашенка у Белорусији 2020. године.

"За Русију успех операције зависи о нивоу контроле над освојеним територијима, као и о предаји украјинског народа која би подразумевала и признавање легитимитета новоуспостављене власти", закључује се у извештају који је објавио Билд.

Циљ је, како се наводи, нова "унија држава".

"Руска савезна обавештајна служба ФСБ разрађује план инвазије с руском владом и тренутно проводи обуку проруских група ради њихова ангажмана у Украјини", такође стоји у извештају који цитира Билд, а додаје се и да је Путин дао наредбу да се пронађе украјинске политичаре спремне на сарадњу с Москвом као и да се елиминишу противници Кремља.

"Новоуспостављена "полицијска држава" у Украјини била би задужена за стварање услова за национални референдум о придруживању Русији", стоји у извјештају из којег произлази да је Путинов циљ формирање "уније држава" која би била састављена од Русије, Белорусије и Украјине, с тиме да би у Минску и Кијеву били постављени марионетски режими по узору на некадашњи Советски Савез.

Билд упозорава да све ово треба проматрати као хипотетски сценарио који би се проводио у случају да Кремљ заиста одлучи да нападне Украјину. Истовремено, обавештајни извор који је немачком листу доставио наводне руске планове тврди да је инвазија на Украјину тренутно највероватнији сценарио те да би до напада могло доћи у фебруару, а најкасније у марту, "осим ако се Путин не предомисли".

Војни аналитичар Роберт Ли с лондонког Кинг'с Цоллегеа за Билд тврди да му се то чини реално.

"Руси би за неких недељу дана могли да имају спремну већину снага, након чега би у врло кратком периоду могли, ако тако одлуче, довели до ескалације ситуације, сматра Ли.

Истовремено, руско министарство спољних послова у Берлину за Билд читаву тезу о инвазији и пучу, описану у обавештајном извјештају, назвало "чудном мешавином спекулација и гласина" које они "обично не коментаришу".

Извор: Б92
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА