Најновије

ОПАСНО СЕ КУВА - КИНЕЗИ ПРЕТЕ РАТОМ! САД одобриле продају оружја Тајвану од 100 милиона долара!

Сједињене Америчке Државе одобриле су продају војне опреме и услуга Тајвану у вредности од 100 милиона долара за “одржавање и унапређење” ракетног одбрамбеног система "“Патриот”" које користи то острво, саопштио је Пентагон.

У саопштењу америчке Агенције за безбедносну сарадњу у области одбране (ДСЦА) се наводи да је доставила потребну потврду којом се о томе обавештава Конгрес, а након добијања одобрења од Стејт департмента за продају коју је затражила амбасада Тајвана у Вашингтону, преноси агенција Ројтерс.

Надоградња система противваздушне одбране “патриот” би “помогла да се побољша безбедност примаоца, као и у очувању политичке стабилности, војне равнотеже, економије и напретка у региону”, наводи се у саопштењу ДСЦА.

“Предложена продаја служи националним, економским и безбедносним интересима САД тако што подржава сталне напоре примаоца да модернизује своје оружане снаге и одржи кредибилну одбрамбену способност“, наводи америчка агенција.

Министарство спољних послова Тајвана је поручило да “веома поздравља” ову одлуку, и да ће Тајван, “суочавајући се са континуираном војном експанзијом и провокативним акцијама Кине, одржати своју националну безбедност чврстом и наставити да продубљује блиско безбедносно партнерство између Тајвана и Сједињених Држава”.

Министарство одбране Тајвана је саопштило да је одлука о набавци новијих ракета “"Патриот”" донета током састанка са америчким званичницима из администрације председника Доналда Трампа у 2019. и да очекује да ће споразум "ступити на снагу" у року од месец дана.

Амбасадор Кине у САД упозорио је прошлог месеца да би две војне силе могле ући у војни конфликт ако Вашингтон настави да подржава независност Тајвана.

Кина тражи отказивање испоруке

-Влада САД би требало да одмах откаже своје планове за испоруку оружја Тајвану у вредности од 100 милиона долара, изјавио је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан, додајући да ће Кина предузети “одговарајуће мере” да заштити своју безбедност.

“Кина због тога изражава одлучан протест и снажну осуду. Позивамо САД да се стриктно придржавају принципа “Једне Кине” и одредби три кинеско-америчка саопштења, и да одмах пониште поменути план испоруке оружја Тајвану”, изјавио је кинески дипломата.

-“Кина ће предузети неопходне и ефикасне мере како би ојачала свој суверенитет и осигурала своје интересе у сфери безбедности - додао је Џао.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА