Најновије

ПОЗВАО ГА ЗЕЛЕНСКИ: Један од најсмртоноснијих снајпериста је у Украјини и ратује против Руса! (ВИДЕО)

Један од најсмртоноснијих снајпериста на свету треба да се придружи борбама у Украјини након што је одговорио на позив украјинског председника.

Канадски стрелац, познат само по свом надимку Вали, долази из елитног 22. краљевског канадског пука и има претходно борбено искуство из сукоба у Кандахару током рата у Авганистану између 2009. и 2011. године, преноси Дејли мејл.

Након тога, 40-годишњак је самоиницијативно отпутовао у Ирак 2015. године како би помогао у борби против снага Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ). У јуну 2017. године један од његових сабораца је наводно убио припадника ИСИЛ-а са невероватне удаљености од чак 3.450 метара.

Извештаји су известили да је припадник 22. краљевског канадског пука употребио пушку макмилан Тац-50 да убије припадника ИСИЛ-а у својеврсном 'светском рекорду', односно најсмртоноснијем мецу из даљине икада.

Као ватрогасац кад чује аларм

Украјински председник је у суботу упутио захтев и апеловао на припаднике међународне заједнице оружаних снага да оду у источну Европу и придруже се ратним напорима.

Валија, који је код куће оставио жену и једногодишњег сина, позвао је пријатељ који помаже у организовању 'неутралних конвоја хуманитарне помоћи' у Донбасу.

Он је тренутак када се одазвао позиву да се придружи украјинским добровољачким снагама описао као када „ватрогасцу зазвони аларм“.

Прошле недеље Вали је радио као компјутерски програмер у Канади. Сада се, међутим, спрема да се бори против руских војника на локацији у Украјини удаљеној скоро 8.000 километара.

„Још увек сам програмирао пре недељу дана. Сада износим противтенковске пројектиле из складишта да убијам људе. То је моја реалност тренутно“, рекао је Вали за ЦБЦ њуз.

Више од 20.000 људи из 52 земље већ се добровољно пријавило да се бори против војске Русије у Украјини, где ће служити у новоформираној међународној легији, изјавио је прошлог викенда украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Стигао са три колеге

Вали је дочекан загрљајима локалног становништва након што је стигао у Украјину у петак 4. марта заједно са тројицом бивших канадских војника.

Група ветерана добровољаца тренутно је смештена у напуштеној кући и ускоро планира да се повеже са украјинским одбрамбеним снагама.

Украјина планира да формира резервну јединицу од око 10.000 обучених официра и више од 120.000 добровољаца за одбијање руских снага.

Снимке са прве линије фронта у Мариупољу погледајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА