Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА СТИГЛА НА УКРАЈИНСКУ ГРАНИЦУ: Заузели позиције на планинама

Амерички војници распоређени су у планинама источне Пољске, само неколико километара од украјинске границе, што значи да су близу локација које су биле мете недавних руских ваздушних напада у западној Украјини, и могли би да и сами постану мета у случају да се НАТО укључи у рат, оценио је Глас Америке.

Америчка војска (Фото: US Army)

Граница Украјине са Пољском постала је главна капија за избеглице које беже од сукоба. Али она такође постаје кључна стратешка граница, канал за НАТО оружје које иде у Украјину, и потенцијално будуће жариште, наводи Глас Америке.

Трупе америчке 82. ваздушно-десантне дивизије у пољским Карпатским планинама су део од 5.000 америчких војника који су протеклих недеља послати у Пољску, као појачање четири хиљаде америчких војника већ стационираних у тој земљи. НАТО шаље поруку да ће бранити "сваки педаљ" територије алијансе.

Док хиљаде америчких војника изводе вежбе у шумама Пољске, Русија изводи ваздушне нападе на украјинске циљеве у непосредној близини.

Све је већи страх од случајног контакта између војника САД и Русије. Отворена је и "врућа" линија како би се избегао тај сценарио. Али постоји и бојазан да би НАТО трупе у источној Европи могле да буду мета у случају ескалације.

НАТО је више пута саопштио да се неће директно мешати у сукоб.

"Без назнака о руској употреби хемијског оружја"

САД нису уочиле никакве доказе који указују да би Русија могла да употреби хемијско оружје у Украјини, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

"Немамо у овом тренутку никакве конкретне назнаке да бих могао о томе да причам, али то јесте нешто због чега смо забринути", рекао је у петак Кирби коментаришући извештаје на Западу да би Русија могла да планира употребу хемијског оружја током војне операције у Украјини, преноси ТАС С.

Говорећи о нуклеарном оружју, Кирби је навео је и да Русија није створила никакве нове претње САД.

"Могу само да кажем да у овом тренутку нисмо приметили ништа што би нам дало повод или разлог да променимо нашу стратегију нуклеарног одвраћања", рекао је званичник Пентагона.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов саопштио је у среду да неке изјаве америчких званичника „сведоче о озбиљној забринутости у Белој кући због обелодањивања истине о раду на војно-биолошким програмима у близини граница Руске Федерације, а које финансирају САД", наводи ТАС С.

"Нема доказа да је белоруска војска ушла у Украјину"

САД нису виделе никакве доказе да се белоруске снаге налазе у Украјини, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

"Нисмо видели никакве индикације да су се белоруске трупе или снаге кретале у Украјини. Не пратимо никакву непосредну умешаност белоруских снага. То не значи да то не би могло да се догоди или да се неће десити", рекао је Кирби, а преноси Би-Би-Си.

Украјински Центар за стратешке комуникације саопштио је у петак да не одбацује могућност да би Белорусија могла да се прикључи Русији у нападу на Украјину, након  састанка у Москви председника две земље, Александра Лукашенка и Владимира Путина.

Снимак уништења базе '’Азова'’ у Мариупољу можете погледати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА