Најновије

НЕМАЧКА ПРОМЕНИЛА ОДБРАМБЕНУ ПОЛИТИКУ: Сто милијарди евра за наоружање

Немачка војска ће добити посебан фонд од сто милијарди евра за инвестиције, саопштио је канцелар Олаф Шолц у Бундестагу, говорећи о руској агресији. Осим тога, више од два одсто БДП-a ће се убудуће слити у одбрану.

Немачка војска (Фото: Бундесвер)

Бундесвер ће преко посебног фонда добити сто милијарди евра за инвестиције и пројекте наоружања. Новац ће бити обезбеђен у савезном буџету већ за ову годину, најавио је канцелар Олаф Шолц (СПД) на посебној седници Бундестага о рату у Украјини.

Истовремено је обећао да ће Немачка "од сада, из године у годину, улагати више од два одсто свог бруто домаћег производа за одбрану". То је и обавеза сваке чланице НАТО-а коју Немачка до сада није испуњавала, због чега је годинама била суочена са протестима из Вашингтона.

С обзиром на прекретницу изазвану руским нападом на Украјину, Бундесверу су потребне "нове, јаке способности", рекао је Шолц.

"Мерило мора бити да се уради све што је потребно да се обезбеди мир у Европи. Једно је јасно: морамо знатно више да улажемо у безбедност наше земље да бисмо на овај начин заштитили нашу слободу и нашу демократију", рекао је Шолц.

Циљ је ефикасан, високо модеран и прогресиван Бундесвер. То ће коштати много новца, али мора бити оствариво "за земљу наше величине и значаја у Европи".

Он је позвао све посланичке групе у Бундестагу да ова посебна средства за одбрану буду зацементирана и у уставу.

"Ово радимо због себе"

Додатни војни трошкови већ су договорени са савезним министром финансија Кристијаном Линднером (ФДП). Линднер ће 9. марта Влади да представи буџет за ову годину.

Шолц је нагласио да се повећање потрошње за одбрану на два одсто економске производње не дешава само зато што је обећано савезницима у НАТО-у. "Ово радимо и због себе, због сопствене безбедности."

Савезна влада је раније одбијала такво повећање буџета за одбрану. С обзиром на руски напад на Украјину, последњих дана у Немачкој се разбуктала политичка дебата о јачању Бундесвера и повећању буџета за одбрану.

Европска сарадња у наоружавању

Са садашњим планираним наоружавањем, влада Немачке се ослања на сарадњу са савезницима у ЕУ и НАТО. Шолц је рекао да је важно за Европу да технолошки држи корак с временом и да заједно са европским партнерима – посебно са Француском – прави следећу генерацију борбених авиона и тенкова.

"Ови пројекти за нас имају највећи приоритет", нагласио је канцелар.

Влада ће благовремено набавити модерну замену за застареле авионе "торнадо", предвиђене за ношење нуклеарних бојевих глава. Све док авиони који могу да испоруче америчко нуклеарно оружје до циља у случају сукоба не буду спремни за употребу – авион "еурофајтер" ће се даље развијати.

Шолц није прецизирао који ће авион Немачка набавити као наследника "торнада".

"Еурофајтер треба да буде оспособљен за електронско ратовање. Као авиони носачи (нуклeарних бомби) у обзир долазе борбени авиони Ф-35", рекао је он.

Демохришћани у Бундестагу обећали су савезној влади подршку курсу против руског председника Владимира Путина након Шолцове изјаве о рату у Украјини.

Истовремено, реагујући на Шолцов предлог за посебан фонд за Бундесвер, вођа посланичког клуба демохришћана Фридрих Мерц је рекао да би га требало ограничити, јер би тај фонд значио нова задужења. Зато се мора дискутовати о последицама за следећу генерацију, рекао је Мерц.

Борбена дејства у Мариупољу погледајте ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА