Најновије

Украјински контигент КФОР-а се повлачи са КиМ

Четрдесет Украјинаца из састава КФОР припремили су се за повратак кући али неће ићи преко Србије и Мађарске, а разлози за то нису наведени, сазнаје Балканска безбедносна мрежа. Они су до сада били у бази Ново Село у саставу Регионалне команде – Исток, дела КФОР задуженог за источни део Косова.

Украјински контигент (Фото: jfcnaples.nato.int/kfor)

Украјински председник Владимир Зеленски наредио је још 7. марта да се сви припадници оружаних снага Украјине хитну повуку из разних мировних мисија и одмах врате кући. Почетне информације да ће украјински вод отићи из Кфора у данима после те наредбе нису се оствариле.

Из Команде Кфора анонимни официр је Коха Диторе, дневном листу из Приштине поручио да ће украјински контигент наставити да служи као те мисије. После вишенедељног одлагања тешка ситуација по украјинску војску обесмислила је задржавање обученог људства ван земље. 

Зато су јединица Украјинаца из Бондстила примила наређење да се врати. 

Отворено питање је како ће то бити реализовано – путем са борбеним, теренским и осталим возилима до Пољске или Румуније или авионом без теже технике.

У Бондстилу у украјинској јединици користе се посебно модифкована теренска возила која су за службу у КФОР-у израђена у Лавовском машинском и ремонтном заводу на бази Хамвија из америчке донације.

Украјинци су 2011. добили 40 комада возила М1097А са кабином за два члана посаде и теретном кабином у коју може да се укрца осам људи. Један прототип модификованог возила са балистичком заштитом израђен је у Малишеву 2012. године, а затим 2015. године серија у Лавову. 

Панцирне плоче постављене су на бокове и кров и са 1,2 тоне челика обезбеђена је заштита од зрна лаког пешадијског наоружања. На кров је постављен митраљет калибра 12,7 мм НСВТ Утез који може да се окреће у пуном кругу. 

Модификовани Хамви има петочлану посаду која са таквим возилом може да обавља задатке извиђање, пратње конвоја и заштите комуникација и објеката.

Нека од модификованих возила добиле су украјинске јединице уведене у борбена дејства против Руса у Донбасу 2014. године. Најмање једно возило у тим борбама променило је власника и посредно је дошло до Росвгвардије, руских јединица за унутрашњу безбедност које су приближно еквивалент Жандармерије у Србији

На једном снимку публикованом на Тик-току фебруара ове године код Ростова у колони возила Росгвардије појавио се Хамви карактеристичан за КФОР.

Како је спречена ефакуација команданата '’Азова'’ из Мариупоља, погледајте ОВДЕ.

Извор: Балканска безбедносна мрежа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА