Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Русија обуставила извоз гаса у Немачку, плаћање од сада само руском рубљом

За Немачку долазе лоше вести. Руска компанија Гаспром потпуно је прекинула испоруку гаса у ову земљу преко Пољске гасоводом „Јамал—Европа”, упркос ранијем планирању да се испорука овог енергента временом увећа. 

Фото: Хелм каст

Пише: др Иван Пајовић

Немачка гасна складишта су попуњена само до 25%, а алтернативног испоручиоца за сада нема. Чак ни Америка са својим природним нафтним гасом не може ни приближно попунити оне потребе које задовољава испорука из Русије. 

Информациона агенција Ројтерс, ослањајући се на информације немачког гасног оператора који испоручује гас крајњим купцима, пренела је јавности ову важну вест. Гасовод „Јамал—Европа” уведен је у експлоатацију 1999. године са циљем допунске маршруте ка Европи мимо дотадашњег гасовода који је ишао преко украјинског система транспорта гаса. Крајња тачка овог гасовода је компресорска станица која се налази на граници Пољске и Немачке, а транзитне земље на гасном путу до Немачке су Белорусија и Пољска. Пројектована снага гасовода је око 33 милијарде кубних метара. 

Гаспром је данас прекинуо доставу гаса овим гасоводом, премда су колико јуче испоруке биле потпуно стабилне. О некаквим евентуалним ремонтним подухватима руска страна своје европске партнере није информисала. Треба подсетити да је председник Русије Владимир Путин јуче дао инструкције централној банци и Гаспрому да се организује трговина гасом са Европом обрачуном у руским рубљама. Последњих дана лидери европских земаља обраћали су се руском председнику са молбом да се обрачун трговине гасом настави у европској валути, евру, и да се не уводе ограничења у обиму испоруке овог енергента. 

Међутим, јуче је прес-секретар руског председника Путина, Дмитриј Песков, изјавио да Русија неће примати плаћања у ма којој другој валути осим у рубљама и да ће се руководити једноставним принципом: „нема рубаља – нема ни гаса”. 

На основу тога може се закључити да је данашњи прекид испоруке гаса по гасоводу „Јамал—Европа” заправо демонстрација моћи Русије пред њеним западним „партнерима” и доказ њене непоколебљивости да ће искључити гас уколико се не испоштује нови принцип плаћања. 

Гасовод „Јамал—Европа” је једна од четири гасоводне маршруте којима се руски гас доставља у Европу. Преко остала три гасовода достава за сада није прекинута. Гасоводи „Северни ток” и „Турски ток” раде пуним капацитетом, а достава преко Украјине обавља се по унапред уговореним количинама. 

Плаћање гаса рубљама односи се искључиво на земље које је Русија прогласила „непријатељским”. Према досадашњим информацијама, на Турску се прелаз на плаћање у рубљама за сада не односи, будући да ову земљу Русија није убројала међу „непријатељске”, премда је пре извесног времена и сам турски председник Ердоган Путину предлагао прелаз на плаћање гаса рубљама. Овај податак говори да је веома вероватно да ће и Турска у врло кратком року прећи на плаћање руском рубљом. Тим пре, јер је познато да турске компаније не оскудевају са готовином руске валуте. Још раније су медији обавештавали да ће руски туроператори који организују туристичка путовања у Турску рачуне сводити са својим турским колегама у руској валути. 
Очигледно је да долазе „нека нова монетарна времена”.

Каква будућност долази после рата у Украјини сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА