Најновије

АБАЗОВИЋ РАСКРИНКАН: Ко уђе у мањинску Владу мора јавно да осуди Русију, ни слова о Темељном уговору и попису!

Црногорски портал Борба је објавио преамбулу предлога Споразума о парламентарној подршци и политичким приоритетима 43. Владе Црне Горе.

Дризан Абазовић (Фото: Јутјуб)

Све партије које пристану да буду пристале део мањинске Владе мораће недвосмислено да осуде руску агресију на Украјину и подржавају политику санкција коју евроатлантски центри моћи спроводе према Руској Федерацији.

То је наведено у Преамбули предлога Споразума о парламентарној подршци и политичким приоритетима мањинске Владе коју би предводио лидер УРЕ Дритан Абазовић, а који је из више извора прослеђен порталу Борба.

У истом документу нигде се међу приоритетима не наводе питања попут Темељног уговора са СПЦ, одржавање пописа становништва, те разматрање приступања Црне Горе регионалној иницијативи Отворени Балкан. Управо је реализацију тих питања обећавао СНП након потписивања Меморандума о сарадњи са УРА-ом, ЦИВИС-ом и мањинским партијама.

Како се наводи у преамбули, мањинска влада ће бити потпуно посвећена усклађивању вањске и безбедносне политике са Европском Унијом и НАТО пактом, и недвосмислено, као Влада, осуђује руску агресију на Украјину подржавајући политику санкција коју евроатлантски партнери Црне Горе спроводе према Руској федерацији.

Садржина документа изгледа тако као да ју је писало најрадикалније и најратоборније крило ДПС-а, исто оно које 4. и 5. септембра прошле године замало увело Црну Гору у грађанске сукобе.

Уколико овај документ буде представљао смерница рада будуће Владе, биће јасно да је ово само још један у низу докумената којим ће се спроводити политика ДПС и коју ће у Скупштини подржавати посланици партије Мила Ђукановића.

Текст документа, као и саму преамбулу преносимо интегрално:

Текст преамбуле предлога Споразума о парламентарној подршци и политичким приоритетима 43. Владе Црне Горе

Полазећи од потребе да се у Црној Гори реши дубока политичка и институцијонална криза, поново покрене процес европских интеграција, превазиђу изражене националне, етничке, верске, политичке и социјалне поделе;

Имајући у виду потребу изградње Црне Горе као европске грађанске и секуларне државе уз очување вањскополитичког курса земље;

Свесни потребе успостављања социјалне кохезије као и проналажења тачака спајања различитих друштвених структура;

Уважавајући чињеницу потребе окупљања око заједничких вриједности које су записане у Уставу Црне Горе и стандарда предвиђених у оквиру процеса ЕУ интеграције;

Ценећи да је потпуни друштвени и политички приоритет да се кроз пуну подршку наших међународних партнера одблокира процес ецропске интеграције и спроведу реформе за његово убрзање;

Чврсто опредељени да све обавезе из преговарачког процеса завршимо до 2025. године, уз заједничке напоре свих политичких субјеката;

Потпуно посвећени усклађивању вањске и безбедносне политике са ЕУ и НАТО, недвосмислено осуђујући руску агресију на Украјину и подржавајући политику санкција коју наши евроатлантски партнери спроводе према Руској федерацији;

Уважавајући специфичности свих субјеката који конституишу или подржавају Споразум;

Без Темељног уговора, пописа и Отвореног Балкана

Оно што јесте интересантно што у преамбули предлога Споразума о новој 43. Влади Црне Горе, која ће, све су прилике, бити подржана од стране Демократске партија социјалиста Мила Ђукановића, неће бити оних тачака које је мандатар за састав нове Владе више пута наглашавао да ће спровести.

Та питања су потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом, спровођење пописа становништва, могућност уласка Црне Горе у асоцијацију Отворени Балкан које је Влада Здравка Кривокапића одбила да спроведе, а мандатар за састав нове Владе Дритан Абазовић обећао.

Шта ће се догодити ако било која земља пружи војну помоћ Украјини, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Борба/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА