Најновије

ДУГАЧКЕ КОЛОНЕ ВОЈНИКА И ВОЈНЕ ТЕХНИКЕ: Руска војска са југа и севера иде ка „донбаском фронту“

Донбаски фронт је пред битком која ће трајати данима, а вероватно у доброј мери решити судбину целе Украјине.

Генералштаб у Кијеву објавио је да је својима на „донбаском фронту“ у помоћ послао 15.000 „нових бораца“.

Војни експерти наводе да кијевски Генералштаб око Павлограда прави нове утврђене положаје. У нади да ће ту зауставити продор руске војске и армија Доњецке и Луганске Републике према Дњепропетровску, Кривом Рогу и Кијеву.

Међутим, на донбаски фронт иду и дугачке колоне са руским војницима и ратном техником. Са севера, из правца Чернигова и Изјума, а са југа – из Бердјанска.

Жестоке борбе на западном ободу Донбаса трају већ данима, али ће «битка битака», која само што није почела, бити вођена на много већем војишту и са много већим бројем учесника.

Украјинци ће у њу ући додатно ослабљени. Како је саопштио портпарол Министарства одб ране РФ, генерал Игор Конашенков, руска авијација и ракеташи уништили су високопрезним оружјем пет складишта артиљеријских пројектила и ракета. Поред градића Богуславское, Крестишће, Резников и Велика Новоселка и једно складише нафте.

Украјинци су остали и без једног хеликоптера Ми-8 и осам дронова.

Индиректно, важну улогу у `бици битака` играће и руски пригранични градови, нарочито Белгород, јер обезбеђују снабдевање руске војске.

То одлично знају и у Кијеву, па су јутрос око пола 7, два украјинска хеликоптера Ми-24 извела напад на складиште нафте на западној периферији Белгорода.

Први је промашио складиште, али је други погодио.

Долетели су са северозапада Харковске области – са територије која је још под контролом украјинске армије.

Како их је руска ПВО „пропустила“?

Долетели су у ниском лету, а руска Белгородска област је брежуљкаста и испресецана долинама, са рекама и речицама. Фактички: идеална за ту врсту напада.

До циља су летели 8 минута (око 40 км). Долином једне реке, а Ми-24 имају и Русија и Украјина.

Могуће је да ће Оружане снаге РФ од данас – да се слични напади не би поновили – стално приграничне области држати под контролом једног или два `летећа авакса` и са пар ловаца у ваздуху.

На самом почетку специјалне војне операције, неколико десетина руских хеликоптера извело је по истој „шеми“ свој више него ефектни напад на украјински војни аеродром у Гостомељу:  изненадност, лет ниско изнад земље...

Разлика је само у томе што су Украјинци такав напад могли очекивати и дејствовати по принципу: све што лети није наше – пали...

Украјина је напала Руску Федерацију. Снимке погледајте ОВДЕ.

Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА