Најновије

„Говори који су променили свет": Међу говорницима су царице и освајачи, романописци, спортисти, сањари и убице

Књига „Говори који су променили свет“ у издању Лагуне, слави велике говоре из светске историје и културног живота.

Фото: Лагуна

У овој богатој и живописној збирци угледни историчар Сајмон Сибаг Монтефјоре води нас на путовање од древних времена до XXИ века: неки говори су херојски и надахњују, а неки су пак злослутни, и док су многи префињени и дирљиви, има и сурових, језивих. Међу говорницима су царице и освајачи, романописци, спортисти, сањари и убице. Ту су, између осталих, Черчил и Елизабета Прва, Стаљин и Џингис-кан, Мишел Обама и Клеопатра, Нехру и Мухамед Али.

Књига приказује све видове људске драме од покоља на бојиштима до судница и пуних тргова, од разговора за трпезом до беседа одржаних пред милионима слушалаца, од очајничких последњих одбрана до победничких говора, од племенитих позива на ослобођење до геноцидалних разметања, од сулудих самозаваравања и чудноватих исповести до пркосног отпора и тужних растанака. „Говори који су променили свет“ воде читаоце кроз векове и културе широм света.

Приступачним и неодољивим стилом мајстора приповедања Монтефјоре показује зашто је ових седамдесет говора неопходно прочитати и како осветљавају нашу прошлост, обогаћују нашу садашњост, инспиришу – и упозоравају на будућност.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА