Најновије

”КИЈЕВ НАС ЈЕ ЗАБОРАВИО”: Већина нациста у Мариупољу се предала, у тунелима под челичаном остали само фанатици

После масовне предаје украјинске морске пешадије у Металуршком комбинату "Иљич" у Маријупољу у тунелима под челичаном "Азовстаља" остали су још војници и официри националистичких украјинских батаљона и страни плаћеници.

Фото: Јутјуб

Ма колико западни медији игнорисали снимке предаје 1.026 украјинских војника, та информација је дошла до грађана па се сада блиска родбина обраћа руском војном руководству за милост да се сачувају животи не само заробљеника већ и тешко рањених војника којих је више од стотину.

Како је саопштио у среду представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков, међу онима који су се предали су 162 официра, а такође и 47 жена које су служиле у украјинској армији.

Руски новинари су објавили фотографије како рањеним војницима руски лекари пружају помоћ. Прва помоћ је пружена 151 украјинском заробљенику. Око 90 украјинских рањеника не може самостално да се креће.

Пре него што су изашли са белом заставом, официри 36. бригаде украјинске морске пешадије су преко друштвених мрежа упозорили своју јавност да их је руководство на челу са председником Украјине Владимиром Зеленским заборавило и није им помогло да изађу из обруча у којем су се нашли.

У току ноћи, 11. априла, са територије Металуршког комбината "Иљич" украјински официри и војници су покушали да побегну тако што су на својим тенковима нацртали ознаке руске војске. Били су откривени и тада је погинуло њих 52, док се их се 42 предало. Почетком априла предало се 267 војника украјинске морске пешадије.

Још 7. марта заменик командира батаљона "Исток" Александар Семјонов изјавио је да је Маријупољ потпуно окружен и да је у току чишћење улице по улице и рејона за рејоном. Најжешћи отпор су пружали националистички батаљони "Азов" који су се из града повукли на велику територију челичане "Азовстаљ". Тек 11. априла јединице Доњецке народне републике су успеле да заузму луку Маријупоља и тако су украјински војници изгубили наду да теретним бродовима побегну из све чвршћег обруча. Председник Чеченије Рамзан Кадиров, чији се специјалци боре у првим редовима заједно са руском војском, саопштио је на свом телеграм-каналу да преостали украјински војници не знају шта да раде са великим бројем својих рањеника.

У тунелима "Азовстаља" се сада налази око 200 рањеника, тврде они украјински војници који су се већ предали. Све рањенике је Кадиров позвао да се предају, објашњавајући да руска војска не убија беспомоћне заробљенике.

Председник Зеленски и руководство Украјине покушавају да прикрије тежак пораз па се баве пропагандним играма. Тако, Зеленски сада нуди да размени ухапшеног Витора Медведчука, лидера опозиционе парламентарне партије Опозициона платформа - за живот.

Њега је Зеленски прогласио за "руског човека" јер се залагао за нормализацију односа, тако што ће се поштовати Мински договори који су требало да гарантују одређена права Русима који живе на истоку Украјине. Пошто је руски председник Владимир Путин крстио ћерку Виктору Медведчуку, то му је сада пред националистима један од главних грехова. Да парадокс свих оптужби буде већи, доказ је и то да је Виктор Медведчук "чисти Украјинац" за разлику од Зеленског, који је као и многи украјински олигарси Јеврејин.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак је изјавио да је за Виктора Медведчука сада боље да буде у затвору јер постоји опасност да га убију. Додуше, Подољак сматра и да Медведчуку прети опасност из Москве јер им је давао криве информације "о расположењу народа у Украјини".

Истовремено, Пентагон покушава да Украјини достави довољно оружја да може да ратује наредне две године. Пентагон је позвао на састанак осам највећих компанија које тргују оружјем у САД да би са њима разменио мишљења о томе хоће ли Кијев имати довољно оружја ако се конфликт у Украјини продужи више од две године. Очекује се да председник Бајден саопшти о новим доставама оружја у Украјину у вредности од 750 милиона долара.

Московски војни експерт Владимир Јевсејев истиче да руска војска пажљиво прати транспорт оружја који стиже са Запада. И тамо где се на складиштима скупља то оружје руска авијација или ракетне јединице гађају. Као што је познато, на тај начин су уништени тенкови из Чешке Т-72 као и оклопна возила која су стигла у Харков. Осим тога уништено је наоружање које је у Украјину стигло из Пољске, Румуније и Словачке.

Украјински председник Зеленски јуче је у обраћању естонском парламенту изнео тврдњу да Русија користи забрањене фосфорне бомбе у Украјини и оптужио Москву за тактику тероризма против цивила. Он је навео да Русија насилно депортује људе из Украјине и позвао естонске посланике да подрже "веома важан" нови пакет санкција ЕУ против Русије:

да блокирају све руске банке и уведу ембарго на увоз руске нафте. Украјински председник није пружио доказе за тврдње које је изнео у обраћању естонском парламенту.

Председници Естоније, Летоније, Литваније и Пољске допутовали су јуче у Кијев железницом како би разговарали са украјинским председником Владимиром Зеленским, објавила је амбасада Естоније у Украјини на свом твитер-налогу.

Најновији подаци Уједињених нација показују да је најмање 1.892 цивила убијено, а 2.558 њих рањено од почетка рата у Украјини крајем фебруара. Указује се да би стваран број жртава могао бити знатно већи због кашњења извештаја са појединих локација, као што је пре свега Маријупољ на истоку Украјине, који се налази под блокадом руских снага.

Руски гранични пункт у селу Гордејевка у Курској области гранатиран је данас, саопштили су локални званичници. Руску реакцију можете погледати ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА