Најновије

КИНЕСКЕ РАКЕТЕ ЧУВАЋЕ НЕБО НАД БЕОГРАДОМ: Ново наоружање Војске Србије биће у близини великих градова

Кинески ракетни систем средњег домета ФК-3, пошто буде у целости испоручен и комплетиран у нашој земљи, биће задужен за ракетно "покривање" највећих градова Србије. Најважнија мисија биће заштита Београда, а посредно ће штитити и Ниш, Нови Сад и Крагујевац.

Фото: mod.gov.cn

На ракетном дежурству над престоницом кинески ФК-3 замениће легендарне совјетске ракете "нева", које бдију над Београдом откако су набављене за потребе ЈНА 1982. године. Најмање три батерије (дивизиона) савременог наоружања наћи ће се у оквиру нове јединице - Другог ракетног дивизиона, која ће бити у саставу постојеће 250. ракетне бригаде за протвваздухопловна дејства (ПВД).

Употреба ове врсте система зависи од тога да ли је реч о мирнодопским или ратним условима. Постоји могућност да сви ресурси новог наоружања у миру буду распоређени у околини Београда, одакле би по потреби били упућивани тамо где је државно небо најрањивије. Друга опција јесте да буду распоређени на положаје у околини великих градова, који би се тако нашли под непрекидним ракетним кишобраном. Распоред нових ракета зависиће од стратешке процене војних стручњака, али и решења бројних пратећих логистичких питања - најбољих услова за одржавање система, чување, складиштење, одржавање и транспорт ракета...

Инсталирање ракета ФК-3 у сваком случају означиће нови технолошки скок за српске ракетне јединице, које се тренутно ослањају на совјетске системе "Нева" и "Куб". Кинеске ракете имају домет по висини 27 километара, односно 100 до 120 километара по даљини, што је драстично више него што је захват постојећих ракета. Поређења ради, ракета "нева" добацује највише 18 километара по висини и 25 километара по даљини, док је "куб" још инфериорнији - максимално 14 километара по висини и 24 по даљини.

Оперативна употреба кинеског система средњег домета, који многи пореде са руским С-300, ипак, неће значити пензију за старе системе. Ракете које су 1999. године обориле америчке летелице Ф-16 и "невидљиви" Ф-117А, међутим, неће бити пензионисане. Оне ће - свака у свом опсегу дејства - бити увезане у систем, који ће гарантовати одбрану од напада из ваздушног простора у сваком висинском појасу. Овај "кишобран" почињаће трупном одбраном - противавионским топовима и ракетама на домаћим возилима "пасарс" и на француском "мистралу", да би у вишим слојевима интегрисао "Неву", "Куб" и руски "Панцир С1". Борбену "капу" система чиниће ракете новоиспорученог кинеског система ФК-3.

Енигма камиона ”Ханијанг”

Ракетни систем ФК-3 је самоходан и смештен на кинеске камионе "Ханијанг" у конфигурацији 8X8. Овај камион прилична је непознаница за европске прилике, што значи да ће његово одржавање и експлоатација бити велики логистички изазов. Радар "икс 200", који је део система, може да прати до 40 циљева, с тим што укупно шест може да "закључа" у праћењу. На толико мета истовремено могу бити испаљене ракете, с тим што се на један циљ наводе по два пројектила.

Сви руски медији, почев од државне телевизије до ТВ Звезде, званичног канала руског Министарства одбране, пренели су извештај са синоћњег протест против Александра Вучића и гласања против Руске Федерације у УН. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА