Најновије

ПОСЛЕДЊИ ПОЗИВ НАЦИСТИМА: Отворена су три коридора за напуштање Азовстала, уведен је режим потпуне тишине

Генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник Националног центра за контролу одбране Руске Федерације, рекао је да је руска војска отворила хуманитарни коридор за Оружане снаге Украјине и нацистичке милитанте који су одлучили да положе оружје и напусте Азовстал.

Фото: Јутјуб

 „С обзиром на катастрофалну ситуацију која се развила у металуршком комбинату Азовстал у граду Мариупољу, а такође вођени чисто хуманим принципима, од 14 часова (по московском времену) 19. априла 2022. Оружане снаге Русије отвориле су хуманитарни коридор за повлачење украјинских војника и милитаната који су добровољно положили оружје. У том циљу је уведен „режим потпуне тишине“, обустављена су било каква непријатељства, јединице Оружаних снага Русије и формације ДНР дуж целог периметра Азовстаља повучене су на безбедну удаљеност” изјавио је Мизницев.

У непосредној близини металуршког комбината, три хуманитарна конвоја су распоређена у три правца:

Први - из западног правца улицом Шевченко;

Други - из правца истока на авенији Победи;

Трећи - из северног правца у улици Таганрогскаиа.

У склопу сваког хуманитарног конвоја обезбеђено је 30 аутобуса и аутомобила за превоз људи, 10 возила хитне помоћи са медицинским и медицинским екипама. Поред тога, распоређени су пунктови за састајање и привремени смештај у сва три правца, организовани пунктови за исхрану и примарну здравствену заштиту.

На свим правцима кретања хуманитарних конвоја, Оружане снаге Русије, заједно са формацијама Доњецке Народне Републике, стриктно поштују „режим тишине“.

”Још једном позивамо званичне власти Кијева да покажу разборитост, да дају одговарајућа упутства милитантима да прекину бесмислени отпор и напусте фабрику, али схватајући да команданти украјинских јединица можда неће добити таква наређења и команде од кијевских власти, позивамо их да сами донесу такву одлуку и положе оружје” апелује генерал.

”Посебно желим да истакнем да руководство Руске Федерације гарантује очување живота, потпуну безбедност и пружање квалификоване медицинске помоћи свима који су положили оружје” подвлачи Мизницев.

Русија је више пута, укључујући пример украјинских маринаца који су положили оружје и предали се, у пракси већ потврдила свој хуман однос према ратним заробљеницима, потпуно поштовање норми међународног хуманитарног права. И овога пута руска страна гарантује поштовање Женевских конвенција о поступању са ратним заробљеницима“, рекао је Мизинцев на састанку Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарни одговор, додајући да је ова изјава пренета украјинској страни. преко заменице премијера Украјине Ирине Верешчук.

Лидер Чеченије изјавио је да ће данас бити ослобођена фабрика ”Азовстал” у Мариупољу. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА