Најновије

Шта ће бити са Балканским током и испорукама руског гаса Србији?

Руски "Гаспром" је потпуно обуставио испоруке гаса Бугарској и Пољској јер нису платили у рубљама. То не утиче на снабдевање Србије гасом, тврди ресорно министарство. Европска унија најављује заједнички одговор.

Гасовод (Фото: РИА Новости)

Иако са више од десет милијарди кубних метара руског гаса покрива половину потреба, Пољска је више пута поновила да га неће плаћати у рубљама и да не планира да продужи гасни уговор са "Гаспромом".


Иако са више од десет милијарди кубних метара руског гаса покрива половину потреба, Пољска је више пута поновила да га неће плаћати у рубљама и да не планира да продужи гасни уговор са "Гаспромом".

Припремила Марија Митровић
Тврди да има довољно алтернативних извора укључујући морски течни природни гас.

"Пољска се припремала за диверзификацију снабдевања гасом. Чак и пре него што се пусти Балтички гасовод, моћи ћемо да заштитимо нашу привреду, домаћинства, људе од потеза Русије", каже пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Бугарски министар енергетике Александар Николов рекао је да је Русији плаћен гас за април и да је заустављање испоруке кршење уговора са "Гаспромом". Он је изјавио да има залиха за најмање месец дана.

"Бугарска је лојалан партнер Србији и Мађарској. Када будемо имали прилику помоћи ћемо свим нашим суседима. Преиспитаће се могући ризици. То не значи да бисмо вештачки стварали поремећаје у суседним државама", каже Александар Николов, министар енергетике Бугарске.

Упркос уверавањима Николова премијер Кирил Петков је рекао да Софија разматра све уговоре с "Гаспромом", укључујући и транзит руског гаса за Србију и Мађарску. Премијерка Ана Брнабић, међутим, каже да није забринута.

"Ми смо уложили преко милијарду евра у тај гасовод. Притом смо платили тај гас. То је наш гас, имамо уговор о снабдевању са Руском Федерацијом. Да, десило се да пролази кроз Бугарску. Бугарска има своје проблеме. Проблеми Бугарске нису наши проблеми", каже Брнабићева.

У Србију Балканским током стиже редовно договорених шест милиона кубних метара гаса, знатно више од наших потреба, тако да обустава испоруке Пољској и Бугарској не утиче на наше тржиште али се и спремамо за непредвиђене ситуације, каже ресорна министарка.

"Оно о чему се отприлике разговара јесте да се можда направи продужење тог уговора, да се не иде на нови дугорочни уговор, него да само радимо продужење до краја ове године", рекла је Зорана Михајловић, министарка енергетике.

"Из бугарске компаније Трансгас нам је потврђено да се гас за Србију и Мађарску транспортује несметано. То нам је потврђено и из руског Гаспрома. Бугарски министар енергетике Николов ми је потврдио да ће се држати уговора о транзиту гаса. Надамо се да ће тако и остати", каже Петер Сијарто, министар иностраних послова Мађарске.

Из немачког "Унипера", највећег "Гаспромовог" купца, кажу да је пронађено решење за плаћање руског гаса, прихватљиво за обе стране. Следеће плаћање је крајем маја.

"Прекид испоруке руске енергије значио би смањење немачке производње за 5 одсто, тако да то у суштини значи рецесију. Видимо да је тај ризик стваран", каже Кристијан Шевинг из Дојче банке.

Представници бугарске Владе сутра ће у Бриселу са европским званичницима разговарати о актуелној ситуацији.

"Најновији агресивни потез Русије је још један веома оштар подсетник да морамо да радимо са поузданим партнерима и да градимо нашу енергетску независност. Поздрављамо планове Француске да што пре сазову састанак министара енергетике ЕУ", рекла је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

"Гаспром" је упозорио да ће прекинути испоруке уколико Пољска и Бугарска које су транзитне земље за Немачку, Мађарску и Србију, буду илегално извлачили гас.

О ситуацији у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА