Најновије

ХРВАТИ ДОБИЛИ МЕСТА У СРПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Подржава их Влада Хрватске

Улазак лидера Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислава Жигманова у српски парламент изузетно је важан за заступљеност Хрвата у Србији, изјавио је данас председник владе Хрватске Андреј Пленковић. Он је, на Твитеру објавио да је разговарао са Жигмановом и честитао му на успеху.

ДСХВ (Фото: ДСХВ)

Жигманову је на тој друштвеној мрежи честитао и хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман, али и упозорио да су "упркос освојеном мандату, ови избори још једни на којима Србија није испунила одредбе споразума о узајамној заштити националних мањина из 2005.".

Грлић Радман наглашава да ће влада у Загребу "наставити да инсистира на начелу реципроцитета на свим нивоима власти".

Агенција подсећа да су први незванични резултати избора у Србији показали да ће председник Демократског савеза Хрвата у Војводини и први на листи коалиције "Заједно за Војводину – Војвођани" Томислав Жигманов бити посланик у новом сазиву Скупштине Србије.

Улазак у парламент ДСХВ је изборио наступајући у коалицији са представницима других мањина под називом "Заједно за Војводину – Војвођани", а с обзиром да су имали статус коалиције националних мањина, за освајање мандата било је потребно да пређу природни праг и освоје најмање око 10.000 гласова.

Њихова листа имала је 26 кандидата и подршку Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), угледних појединаца и више хрватских удружења у Војводини, а уочи избора подржала их је и хрватска влада саопштењем Министарства спољних и европских послова у позивом хрватској заједници у Србији да гласа за ту листу.

Жигманов је данас на Твитеру захвалио и поручио да ће хрватска влада у њему и ДХСВ и даље имати поузданог партнера.

Коначне резултате избора погледајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА