Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Буча као Рачак, циљ да се спрече преговори

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко сматра да је прича о наводним ратним злочинима руске војске у Бучи налик на приче о Рачку на Косову, а све са циљем да се спрече преговори.

Александар Боцан-Харченко (Фото: Јутјуб)

Харченко је, за Танјуг, рекао да се сада према Русији примењују провокације које су коришћене раније у БиХ и на Косову.

Он је истакао да је прича о злочинима руске војске у Бучи потпуно измишљена и да за то Русија поседује доказе, које је дипломатски представник те земље у УН изнео.

"Циљ свега је, као и раније у случају Србије, да се Русија означи одговорном за злочине како би се прогурали циљеви. Они не дају да ико чује руски став и види руске доказе", истакао је Харченко.

Указао је да запад верује само режиму у Кијеву, који тврди да је злочин починила руска војска, а за то нема ниједан доказ.

"Свима је, уз то јасно да иза те провокације стоји један значајан интерес и конкретан циљ, а то је да се спрече преговори", објаснио је амбасадор.

Указао је да се, нажалост, припремају и друге провокације, пошто се помиње наводно коришћење хемијског оружја.

Харченко каже да је украјинска војска, с тим у вези, већ спровела диверзију на једно хемијско постројење.

"Главни циљ је да се спрече разговори, јер западу није у интересу да се ови сукоби што брже заврше. Њима је циљ да сукоби трају што дуже", додао је он уз тврдње да је руска војска напустила Бучу без икаквих борбених дејстава пружајући тиме шансу преговарачком процесу.

На питање како ће Русија, будући да запад захтева међународну истрагу, да докаже да руска војска није одговорна за злочине у Бучи, одговара:

"Као и у случају простора бивше Југославије знамо да не би било објективности. Али Русија располаже доказима и видећемо на који начин ћемо то доказати. У сваком случају нећемо седети скрштених руку".

Он сматра да сада све више у јавност испливавају информације о понашању украјинске војске, њеног националистичког дела и њихово понашање према заробљеницима и коришћење цивила као људског штита.

Такве информације, сматра, је немогуће сакрити, јер их је, како каже, из дана у дан све више, а верује да је и Европа почела све више да размишља ко шта ради у Украјини.

Харченко је на питање како коментарише нејединство у ЕУ око санкција Русији, каже да је оно евидентно и као најшвежији пример наводи изјаву мађарског премијера Виктора Орбана.

"Он је после победе на изборима био јасан у вези куповине гаса у рубљама. Из тога се види да има другачији однос, који се ослања на националне интересе и суверенитет земље",истакао је Харченко.

Он додаје да сваког дана постаје све јасније да је штета од санкција све већа по ЕУ, а не за Русију.

"Ми у Русији имамо све, а цене су остале на истом нивоу", рекао је он.

Харченко је, с тим у вези, похвалио Србију и констатовао да је ситуација у нашој земљи стабилна не само због претходних добрих економских резултата, већ и што одбацује придруживање санкцијама.

Истакао је да права неутралност подразумева објективност и узимање у обзир све ставове.

"А пре свега се, као што чини Србија, узимање у обзир сопственог суверенитета и национални интерес. Знамо да је Србија у тешком положају, јер се на њу врши велики притисак. Очекујемо да ће Србија, у међународним организацијама, наставити да води политику на свој уравнотежен начин", закључује Харченко.

Нови извештај из Мариупоља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА