Најновије

ЛУКАШЕНКО: И Белорусија извела "специјалну операцију" у Украјини

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да је та земља извела "специјалну операцију" у Украјини којом је ослободила своје ухапшене возаче камиона и поручио да је окончање истамбулских преговора Русије и Украјине немогуће без узимања у обзир "позиције Белорусије".

Александар Лукашенко (Фото: Јутјуб)

На седници Савета безбедности у проширеном саставу Лукашенко је рекао да је Украјинцима указивано да ће Белорусија бити присиљена да спроведе специјалну операцију ослобађања својих грађана, који су хапшени јер су се затекли на украјинској територији, објављено је на сајту председника Белорусије.

Како је навео, било је ухапшено 1.500 Белоруса, а заплењено и до 100 камиона.

"Упозорио сам Украјинце да ћемо морати да спроведемо специјалну операцију да ослободимо ове људе. Спровели смо је и ослободили све наше грађане", казао је Лукашенко, не износећи додатне информације.

Према његовој оцени, специјална операција изведена је "бриљантно" да чак ни чланови Савета безбедности "нису то приметили". Наложио је да, уколико је негде остало "двоје, троје, петоро људи", амбасадору Украјине буду постављени "стриктни услови" за ослобађање, у супротном "ћемо одговорити на другачији начин".

"Ми овде имамо доста Украјинаца, на челу са амбасадором, али их третирамо у складу са законом, на људски начин. Ситуација је, међутим промењена. Зато, ако се лоше понашају, бићемо принуђени да реагујемо", казао је Лукашенко..

Актуелна позиција Белорусије по питању мировних преговора Русије и Украјине у Истамбулу позната је Министарству спољних послова које је задужено да је реализује, истакао је Лукашенко.

"Нема мировних преговора без учешћа Белорусије. С обзиром да су нас западне земље увезале (са Русијом) на тим преговорима, подразумева се да у тим преговорима мора да се чује позиција Белорусије".

Како је објаснио, полазиште је чињеница да се рат у Украјини води уз њену границу и "на најозбиљни начин" се прелива на ситуацију у земљи, због чега "никакви сепаратни договори иза леђа Белорусије нису могући". . "Потпуно сам сигуран и знам да Русија разуме овакву нашу позицију, у томе нема ништа лоше, али ово ће противречити замисли Запада. То не значи да смо ми дужни да играмо како запад свира", поручио је председник Белорусије.

Он је истакао да је руководство Украјине "дужно да схвати" да ће после рата почети период обнове земље и да то западне државе неће учинити несебично, јер "ако и буду изградили неку фабрику, то неће бити фабрика украјинског народа него оне земље која ју је саградила".

"На тај начин у Украјини ништа неће бити украјинско", закључио је Лукашенко, који цени да у томе лежи "највећа опасност" за Украјину, и то од "олигарха Сједињених Држава и водећих земаља Европске уније".

О гласању Србије против Русије у УН прочитајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА